Spetsialistid hoiatavad toidublogijate eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ortoreksia võib viia selleni, et süükase ainult väga väheseid toite, mida peetakse tervislikuks.
Ortoreksia võib viia selleni, et süükase ainult väga väheseid toite, mida peetakse tervislikuks. Foto: SCANPIX

Toitumisnõustajate sõnul võivad puhast toitumist propageerivad blogijad mõjutada teismelisi tüdrukuid, süvendades varjatud toitumishäireid.

Näiteks paljud Instagrammi kasutajad mõjutavad teismelisi tüdrukuid sööma ainult neid toite, mida peetakse tervislikuks, kirjutab independent.co.uk.Sellist äärmuslikult tervislikku toitumist kutsutakse ortoreksiaks.

Ortoreksia ehk orthorexia nervosa on toitumine.ee selgituse kohaselt uue aja söömishäire, mis tekib siis, kui inimene võtab kinnisideeks parandada oma tervist teatud sööke valides, mis võib lõppeda alatoitumise ja isegi surmaga. 

Kvalifitseeritud toitumisspetsialist Fiona Hunter rääkis, et sotsiaalmeediast saadud teaduslikult kinnitamata soovitused aitavad ebaterve toitumissuhtega teismelistel tüdrukutel peita oma probleemid kas puhta või tervisliku toidu sildi taha.

Hunteri hinnangul leidub sotsiaalmeedias palju vajaliku kvalifikatsioonita kauneid ja saledaid blogijaid, kellel on tuhandeid jälgijaid, kes usuvad blogijate iga sõna. Seesugune käitumine aitab söömisehäiretega inimestel oma probleemidest mööda vaadata. Samuti rõhutas Hunter, et sageli ei mõista ega tea blogijad ka ise oma nõuannete tagajärgi.

Sageli soovitatakse vähendada näiteks piimatoodete tarbimist, kuigi Suurbritannias haigestuvad paljud üle 50 aastased naised osteoporoosi või on hädas nõrkade luudega. Seda seostatakse asjaoluga, et nad ei ole tarbinud teismeliseeas ja 20ndates eluaastates piisavalt kaltsiumi.

Hunter selgitas, et suure toidugrupi ärajätmine on alati risk, mis võib lõppeda toitainete puudusega. Ta rõhutas, et inimese enesetunne võib olla väga hea, kuid seesuguse toitumise tulemused võivad välja lüüa alles hilisemas elus.

Toitumisspetsialist dr Mark Berelowitz The Royal Free haiglast tõdes, et 80 kuni 90 protsenti tema patsientidest jälgis puhta toitumise nõudeid, mille järgi võidi toidusedelist välja arvate näiteks suhkur, liha, piimatooted, süsivesikud või gluteen.

Dr Berelowitz tõi välja, et tüüpiline näide sellest on 14-aastane tüdruk, kes on jälginud pikemat aega ebapädevaid toitumissoovitusi ja on nüüd väga kõhn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles