Vaata, missugused perearstikeskused said alkoholiprobleemidega tegelemiseks Euroopa raha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui klaasikene rummi võetakse sageli, siis võib see viidata alkoholiprobleemile.
Kui klaasikene rummi võetakse sageli, siis võib see viidata alkoholiprobleemile. Foto: Tony Cenicola/NYT/Scanpix

Tervise arengu instituudi poolt (TAI) läbiviidud alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise teenuse osutamise hankes kuulutati edukaks 11 üldarstiabi teenuse osutaja pakkumised.

Edaspidi hakkavad patsientide alkoholiprobleemidega TAI sõnul põhjalikumalt tegelema järgmised perearstikeskused:

  1. Perearst Marje Vann OÜ
  2. OÜ Ülikooli perearstikeskus
  3. OÜ Tartu Kesklinna perearstikeskus
  4. OÜ Perearst Piret Tammist
  5. OÜ Linnamõisa perearstikeskus
  6. FIE Tereza Maskina
  7. OÜ Märjamaa perearstikeskus
  8. OÜ Järveotsa perearstikeskus
  9. OÜ Kodudoktori PAK Sinu Arst
  10. FIE Ülle Trumm ja AS Medicum perearstikeskus

Alkoholi liigtarvitamise varajast avastamist ja lühisekkumist rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste «Kainem ja tervem Eesti» raames. Selle eesmärk on  ennetada ja vähendada alkoholi liigtarvitamist ja sellest tulenevaid kahjusid.

Perearstid hakkavad teenuse raames sõeluma oma nimistutes olevaid patsiente alkoholitarvitamise riskitaseme hindamiseks, vajadusel pakuvad patsientidele  lühisekkumist, selleks et saada alkoholi tarbimine kontrolli alla. Lühisekkumise mõju hindamiseks hakkavad nad tegema korduvteste.

Ülikooli perearstikeskuse arst Anneli Rätsepa sõnul on Euroopa programmis osalemine oluline seetõttu, et nii saab alkoholiprobleemidega tegelemiseks vajaliku raha ja koolituse, «Meie kogemus on näidanud, et patsiendid suhtuvad lühisekkumisse positiivselt ja nad muudavad selle tulemusena alkoholi tarvitamise harjumust,» lisas Rätsep. Patsientide sõelumine AUDIT testi abil võtab tema sõnul vähe aega ja võimaldab välja selgitada, missugused patsiendid võivad vajada edaspidist nõustamist.

TAI mittenakkushaiguste ennetamise osakonna vanemspetsialist Liina Üksiku sõnul on  kõigepealt kavas perearstidele korraldada koolitus alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise teemal. Sel aastal on plaanis korraldada ka veel üks hange, et programmi rohkem perearste kaasata. «Sõltumata hankest ootame kõiki üldarstiabi osutajaid endaga koostööd tegema, et laiendada alkoholi liigtarvitajate sõelumist ja lühisekkumise pakkumist üldarstiabis,» lisas Üksik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles