Maikuu oli kaksikuterohke

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämmaemandusjuhi Liis Jõgise sõnul on tervete kaksikute sünd perele suureks rõõmuks.
Ämmaemandusjuhi Liis Jõgise sõnul on tervete kaksikute sünd perele suureks rõõmuks. Foto: Martin Weekes/AP/Scanpix

Kui Pelgulinna sünnitusmajas ja Ida-Tallinna keskhaiglas oli möödunud maikuu kaksikuterohke, siis Tartu ülikooli kliinikumis nägi lehekuul ilmavalgust vähem kaksikuid kui mullu.

Lehekuul nägi kõigis kolmes haiglas kokku ilmavalgust 21 paari kaksikuid. Pelgulinna sünnitusmajas olid selle aasta maikuus sündinud beebidest 134 tüdrukud ja 164 poisid. Vastsündinute seas oli kuus paari kaksikuid: kolm paari poisse ja kolm segapaari.

Sünnitusosakonna ämmaemandusjuht Liis Jõgis märkis, et Pelgulinna sünnitusmajas sünnib kuu jooksul keskmiselt kolm-neli paari kaksikuid, seega on kuus paari kaksikuid võrdlemisi erakordne. «Kaksikrasedusega kaasneb küll alati rohkem riske, kuid tervete tublide kaksikute sünd on nii lastevanematele kui ka sünnitusmajale suureks rõõmuks,» lisas ta.

Nii möödunud kui ülemöödunud aastal sündis maikuus kolm paari kaksikuid. 2015. aasta lehekuu oli Pelgulinna sünnitusmajas samuti väga lasterohke: ilmavalgust nägi 146 tüdrukut ja 170 poissi. 2014. aasta mais sündis 106 tüdrukut ja 170 poissi.

Foto: Pelgulinna sünnitusmaja

Pelgutibude tahvel selle aasta mais. Foto: Pelgulinna sünnitusmaja.

Ida-Tallinna keskhaiglas sündis tänavu mais 211 poissi ja 181 tüdrukut, kellest kaksikuid oli 12 paari: kuus paari tüdrukuid, kolm paari poisse ja kolm segapaari. 2015. aasta mais oli 338 sünnitust, sündis 343 last, kellest viis paari olid kaksikud.  

Tartu ülikooli kliinikumis sündis küll hoopis tavapärasest vähem kaksikuid, kuid üleämmaemand Pille Teesalu sõnul ei näita see kliinikumis ilmavalgust nägevate beebide arvu vähenemist. Tegelikult on asi hoopis vastupidine. «Käesoleval aastal on viie kuu jooksul sündinud meie kliinikus juba 47 last rohkem kui eelmisel aastal,» rääkis Teesalu.

Eelmise aasta maikuus sündis tema sõnul kliinikumis kümme paari kaksikud, kuid selle aasta samal perioodil vaid kolm paari. Kui mullu sündis mais kaks paari tüdrukuid, kuus paari poisse ja kaks segapaari kaksikuid, siis selle aasta lehekuus sündis kaks paari tüdrukuid ja üks paar poisse.

«Kõige enam sündis lapsi 2015 aastal 12. mail kus kokku sündis 17 last, nende hulgas kolm paari kaksikuid ühel päeval. 2016 aastal sündis kõige enam lapsi päevas 13. mail kui sündis kokku 15 last,» lisas Teesalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles