Viis toitu, mis on hammastele ja igemetele kasulikud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad on hammastele kasulikud.
Maasikad on hammastele kasulikud. Foto: Jens Honore/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kui tavaliselt räägitakse palju sellest, missugused toidud on hammastele kahjulikud, siis hambaarst Martin Martmaa rääkis eilsel tervisedenduse konverentsil ka sellest, missugused toidud on hammastele kõige kasulikumad.

Hambaarsti sõnul tasuks hammaste tervise eest hoolitsemiseks süüa järgmisi toite:

1. Pähklid ja seemned

Need on kõvad krõmpsuvad toidud, mis puhastavad hambaid, aidates hambakattu eemaldada. Peale selle treenivad nad hambaid ümbritsevat luud, soodustavad igemete vereringet ja sisaldavad hammaste tervise jaoks olulist kaltsiumit.

2. Rasvane kala

Rasvane kala sisaldab ohtralt d-vitamiini, mis reguleerib veres kaltsiumi ja fosfori sisaldust. Kui organismis on liiga vähe d-vitamiini, siis ei suuda keha toidust piisavalt hammastele olulist kaltsiumit omastada.

3. Juust

Nii nagu teisedki piimatooted, on juust kõrge kaltsiumisisaldusega.

4. Maasikad, kiivid ja tsitruselised

Neis puuviljades on palju igemetele vajalikke vitamiine, mis ei lase tekkida igemekahjustustel.

5. Toores sibul

Toores sibulas on kasulikud ained, mis ei lase suus olevatel auke tekitavatel bakteritel paljuneda.

Peale selle on Martmaa sõnul hammastele kasulikke must ja roheline tee. «Kui söögikordade vahepeal üldse midagi juua, siis võiks see olla must või roheline tee, millele ei ole lisatud suhkrut» rääkis ta. Teadusuuringud on näidanud, et need joogid tõstavad hammaste vastupidavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles