Keelatakse narkootilise ravimi väljakirjutamine

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakirjutamise keelamisega ennetatakse ravimi kuritarvitamist.
Väljakirjutamise keelamisega ennetatakse ravimi kuritarvitamist. Foto: SCANPIX

Ennetamaks narkootilise ravimi kuritarvitamist, keelatakse sarnaselt ketamiiniga välja kirjutada esketamiini.

Riigi Teatajas avaldati määruste muudatused, millega keelatakse esketamiini  väljakirjutamine ning samuti lisatakse ka narkootiliste ja psühhotroopsete ainete I ja IV nimekirja uusi aineid, teatas ravimiamet oma kodulehel.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii sõnul sisaldab esketamiini üks Eestis müügiluba omav ravim, mida kasutatakse haiglatingimustes narkoosi tegemisel. Seda ei kasutata koduses ravis. Haiglad saavad ravimi apteegist tellimislehe alusel ja võivad ravimit edasi kasutada, retseptiga väljakirjutamiseks puudub vajadus. Retsepti alusel väljakirjutamise keelamisega ennetatakse analoogselt ketamiiniga ravimi kuritarvitamist.

Prii lisas, et meditsiiniliselt jääb kõik endiseks – arstid saavad ravimit patsientidel kasutada ning kõik saavad vajalikku ravi. Retsepti alusel väljakirjutamise keelamisega tagatakse muuhulgas apteekri täiendav kontroll, mis on oluline näiteks retseptide võltsimise korral.

I nimekirja lisatakse viis ainet:

  • 4-atsetoksü-N,N-dimetüültrüptamiin (4-AcO-DMT; 4-atsetoksü-DMT); O-atsetüülpsilotsiin; psilatsetiin; 3-[2-(dimetüülamino)etüül]-1H-indool-4-üülatsetaat
  • 2,5-dimetoksü-4-propüülfenetüülamiin (2C-P); 2-(2,5-dimetoksü-4-propüülfenüül)etaanamiin
  • Esketamiin (v.a IV nimekirja ainena ravimi koostises)

  • Etüloon (bk-MDEA; MDEC); 2-etüülamino-1-(3,4-metüleendioksüfenüül)propaan-1-oon

  • 5F-AMB; 5F-AMB-PINACA; metüül-2-({[1-(5-fluoropentüül)-1H-indasool-3-üül]karbonüül}amino)-3-metüülbutanoaat

IV nimekirja lisatakse üks aine:

  • Esketamiin (v.a I nimekirja ainena ravimi koostises)

Esketamiin on narkootiliste ja psühhotroopsete ainete I ja IV nimekirja kuuluva ketamiini enantiomeer ehk üks ketamiini stereoisomeeridest. Seega oli esketamiin narkootiline ja psühhotroopne aine ka enne muudatust, kuid lisatakse nimekirja iseseisva ainena, et ravimite käitlejatele oleks üheselt selge, et tegemist on narkootilise ja psühhotroopse ainega. Analoogselt ketamiiniga keelatakse muudatusega ka esketamiini väljakirjutamine.

Ülejäänud ained lisati nimekirja eesmärgiga piirata uute psühhoaktiivsete ainete  levikut, kättesaadavust ja väärtarvitamist. Uute psühhoaktiivsete ainete tarbimine võib ohustada inimeste elu ja tervist, sest nende lisatud ainete toime ja ohud ei ole üldjuhul teada ning neid on  oht  üle doseerida. Samuti ei ole sageli teada uusi psühhoaktiivseid aineid sisaldavate toodete täpne koostis, päritolu ja puhtuse aste.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse kohaselt on lisatud ainete käitlemine alates 10.06.2016 keelatud, välja arvatud seaduse alusel meditsiinilisel või teaduslikul eesmärgil, narkootiliste ja psühhotroopsete ainetega seotud kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ning tõkestamiseks või seaduses ettenähtud õppeotstarbel kasutamise eesmärgil.

Määruste muudatus on leitav Riigi Teatajast ning jõustub 10.06.2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles