Rahvusvaheline operatsioon paljastas: Eestis müüakse ebaseaduslikke erektsiooniravimeid (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebaseaduslikult müüdavate ohtlike ravimitega kaasnevad riske saab vältida, ostes ravimeid vaid seaduslikult tegutsevast apteegist või internetiapteegist.
Ebaseaduslikult müüdavate ohtlike ravimitega kaasnevad riske saab vältida, ostes ravimeid vaid seaduslikult tegutsevast apteegist või internetiapteegist. Foto: john cummings/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ravimiamet avastas koostöös maksu- ja tolliametiga Interpoli eestvedamisel korraldatud rahvusvahelise operatsiooni käigus pooleteise nädalaga üle 20 ravimitega seotud rikkumise.

Rahvusvahelise operatsiooni Pangea eesmärk oli ravimiameti teatel avastada ja tõkestada võltsitud ravimite levitamist ja veebis ebaseaduslikult ravimite müümist. 30. maist 7. juunini toimunud operatsiooni kokkuvõtlikud tulemused on avaldatud Interpoli veebilehel.

Eesti ametiasutused pöörasid operatsiooni Pangea IX ajal enam tähelepanu posti ja kulleritega ravimite saatmisele, ravimitega üle piiri liikumisele ning eestikeelses veebis avaldatud ravimipakkumistele. Kokku avastati 19 ebaseaduslikku ravimisaadetist, eemaldati veebist kolm ravimipakkumist ja veebis tuvastatud kuulutuste analüüsi pinnalt esitati prokuratuurile avaldus võimaliku ebaseadusliku ravimiäri uurimiseks.

«Tutvumiskuulutusi vahendavatest foorumitest leidis ravimiamet kuulutusi, kus pakutakse ebaseaduslikult erektsioonihäirete ravimeid, mis on kontrollimata, ettearvamatu toimega ja ilmselt võltsitud,» kommenteeris ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii. «Prokuratuurile on esitatud kuriteoteade. Täpsema info avaldamine ei ole enne menetluse lõppemist võimalik.»

Lisaks eemaldati Prii sõnul veebist kolm eraisikute kuulutust, milles pakuti müügiks isiklikke ravimeid. «Kuulutajaid teavitati, et ravimeid ei ole lubatud sellisel moel edasi müüa. Eesti suuremad kuulutusteportaalid ja foorumid on ravimikuulutused kontrolli alla saanud. Mureks on pigem väiksed foorumid ning sotsiaalmeedia,» lisas ta.

«Maksu- ja tolliamet kontrollis nii saadetisi kui piiriületajaid. Tuvastatud rikkumised olid peamiselt seotud eraisikutega, kes tellisid ebaseaduslikult tegutsevatest veebipoodidest ravimeid. Osade leitud ravimite puhul on kindel, et tegemist oli võltsingutega. Soovitame kõigil enne veebist ravimite tellimist veenduda, et tegemist on seadusliku internetiapteegiga, et mitte oma tervisega riskida,» pani Prii inimestele südamele. Teave selle kohta, millele veebist ravimeid ostes tähelepanu pöörata, on üleval ravimiameti kodulehel.

Ligi 400 arreteerimist

103 riigis tehtud ja kokku 193 ametiasutust kaasanud rahvusvahelise operatsiooni käigus avastati kokku 12,2 miljonit võltsravimit ja illegaalset ravimit. Muu hulgas avastati võltsitud vähiravimeid, nõuetele mittevastavaid HIV ja diabeedi testimise komplekte, võltsitud hambaravivarustust ja illegaalset kirurgilist varustust. Leidus ka kaalu langetavaid tablette, malaariavastaseid ravimeid, kolesterooli- ja erektsiooniravimeid, juuste väljalangemise vastu võetavaid ravimeid, toidulisandeid ja ravimeid, mis oleksid müüjate sõnul pidanud aitama viljatuse ja ülekaalus vastu.

Operatsioon Pangea tulemusel toimus maailmas kokku 393 arreteerimist. Riiklikud ametiasutused on algatanud kokku 700 kriminaaluurimist. 40 juhtumit on otseselt seotud organiseeritud kuritegevusega. Konfiskeeritud ravimite kogumaksumuseks hinnatakse 53 miljonit dollarit. Kõik müügilt kõrvaldatud ravimid võivad olla tervisele ohtlikud. Leiti ka 270 000 võltsitud meditsiiniseadet, mille kogumaksumuseks hinnatakse 1,1 miljonit USA dollarit.

Kokku avastati ka 4932 veebilehte, kus müüdi illegaalseid ravimeid. Operatsiooni käigus võeti luubi alla ka peamised süsteemid, mille abil veebi teel illegaalseid ravimeid müüakse: petturite domeeninimede registrid, elektroonilised maksesüsteemid ja postiteenused. Kokku uuriti ligikaudu 334 000 pakki ja toll pidas kinni 170 340 pakki.

Ungaris leiti ligikaudu 65 000 võltsravimit, mis oleksid pidanud aitama ärevushäirete vastu ja olid peidetud ühe auto tagumise istme sisse ja varuratta sisse. Just nendesse kohtadesse peidetakse sageli ka illegaalseid narkootikume. Austrias avastati salajane labor, kus toodeti steroide ja võltsravimeid. Myanmaris konfiskeerisid ametivõimud illegaalsed vähiravimid ja Singapuris anaboolseid steroide, unerohte.

Illegaalsed ravimid on eluohtlikud

USA toidu- ja ravimiameti uurimisest selgus, et 2013. aasta augustist kuni 2014. aasta jaanuarini müüs 29-aastane California mees eBays 2,4-dinitrofenooli kaalu langetava tootena. Üks ravimit ostnud klient suri selle tarvitamise tagajärjel 2013. aasta oktoobris. Müüja tunnistas end selle aasta mais ebaseadusliku ravimi müümises süüdi. Sama aine tarbimise tõttu on surnud ka üks Suurbritanniast pärit naine ja tõsiselt haigeks jäänud üks Prantsuse mees.

«Kui nende potentsiaalselt surmavate ainete konfiskeerimine takistab nende müümist pahaaimamatutele klientidele, siis sama oluline on nende veebilehtede sulgemine, mille abil kurjategijad tegutsevad,» ütles Interpoli politseiteenuste tegevdirektor Tim Morris. «Avalikkuse teadlikkuse tõstmine ravimite ostmise kohta veebist on oluline, kui soovime kõrvaldada selle organiseeritud kuritegevuse rahastamise vahendi, mis toob kurjategijatele inimeste tervise ja ohutuse arvelt sisse suure kasumi.»

Ebaseaduslikult müüdavate ohtlike ravimitega kaasnevad riske saab ravimiameti teatel vältida, ostes ravimeid vaid seaduslikult tegutsevast apteegist või internetiapteegist. Ebaseadusliku internetiapteegi puhul ei saa kunagi olla kindel, et pakutavad ravimid on ehtsad, ohutud ja kvaliteetsed. Ka Eestis on ette tulnud, et veebist ebaseaduslikult kauplejalt võltsitud ravimite ostmine lõppeb terviserikkega.

Võltsitud ravimite ja ebaseadusliku ravimiäri kaudu inimeste tervise ohtu seadmine on ülemaailmne probleem, mida saab lahendada riikide ja asutuste koostöös kodanike teadlikkuse tõstmise ja kuritegevuse tõkestamise kaudu.

Operatsiooni Pangea IX koordineeris Interpol, keda toetasid muu hulgas Maailma tolliorganisatisoon (WCO), rahvusvahelise farmaatsiaga seotud kuritegevuse alaline foorum (PFIPC) ja Euroopa politseiamet Europol.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles