Eiki Nestor: tervishoiusüsteemi on raha juurde vaja

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Erik Prozes

Kultuurikatlas toimuval Eesti patsientide liidu aastakonverentsil  tõdes riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, et Eesti tervishoiusüsteemi on vaja raha juurde tuua.

«Kindel teadmine on see, et kui me tervishoiusüsteemi raha juurde ei too, siis jäämegi vaidlema, kas lühendada ravijärjekordi või tõsta arstide ja õdede palku,» rääkis Nestor. «See peab lõppema. Selge on see, et nende rahadega, mis on täna tervishoius, me varsti toime ei tule. Ja põhjus pole mitte see, et me elame kauem, vaid see, et uued teenused, mis tulevad ja jäävad, on õilsad, ausad ja head, aga maksavad meeletult palju!»

Nestori sõnul näitab küll see, et Eesti tervishoiusüsteem elas ilma suuremate probleemideta üle majanduslikult raske aja, süsteemi õigust, kuid tulevikus tuleks tervishoiu rahastamise süsteemi muuta. Kehtima peaks tema hinnangul jääma põhimõte, et teenuste pakkuja valib haigekassa. «Üksnes nii on võimalik luua efektiivne tervishoiusüsteem. Sellise raha eest nii palju teenuseid kuskil ei saa,» sõnas Nestor.

Seevastu perearsti teenus tuleks tema arvates muuta rahastatavaks mitte ravikindlustusest vaid riigi muudest tuludest. See tähendaks ühtlasi ka seda, et ravikindlustamata inimesed pääseksid perearsti juurde.

Lisaks sellele oleks Nestori hinnangul tarvis vastu võtta patsientide seadus. «Olen veendunud, et Eesti vajab patsiendi seadust, mis aitab nii patsiente kui ka arste ja õdesid, kes teenust pakuvad,» lausus Nestor.

Eesti patsientide liidu aastakonverents «Patsient ringis või ringist väljas» toimub täna Kultuurikatlas ja on kõikidele osalejatele tasuta.  Eesti patsientide liit on 2001. aastal loodud ühing, mille eesmärk on olla patsiendikeskse tervishoiusüsteemi arendamise eestvedajateks –   kaitsta patsientide sotsiaalseid ning majanduslikke õigusi ja edendada patsiendikeskset tervishoiupoliitikat. Tegemist on ainsa patsientide esindusorganisatsiooniga, mis on patsientide enda algatatud, juhitud ja rahastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles