Arst kavandab terve keha siirdamist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem on siirdatud küll üksikuid elundeid, kuid mitte tervet keha.
Varem on siirdatud küll üksikuid elundeid, kuid mitte tervet keha. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Dr Xiaoping Ren Põhja-Hiinas asuvast Harbini meditsiiniülikoolist on endale eesmärgiks seadnud kogu keha siirdamise, mis aitab tema sõnul halvatud inimestel taas normaalset elu elada.

Terve keha siirdamist kavandav dr Ren võttis 1999. aastal Ameerika Ühendriikides osa esimesest käe siirdamisest, kirjutab New York Times. Praegu paneb arst enda sõnul kokku meeskonda, kelle eesmärgiks on siirdada inimesele terve keha.

Dr Reni plaan on üldjoontes järgmine: eemaldada nii doonori kui ka uue keha saaja kehast pea, ühendada seejärel elundi saaja veresooned doonori keha omaga, sisestada uue kaela stabiliseerimiseks metallplaat, ümbritseda uue keha saanud patsiendi seljaaju närvilõpmed liimitaolise ainega, mis aitab neil peaga kokku kasvada, ja lõpuks õmmelda kinni nahk. Varem on seda meetodit küll juba hiirte ja surnukehadega katsetatud, kuid siiski on üsna segane, kuidas see protseduur inimeste puhul täpselt toimima peaks.

Paljud eksperdid on öelnud, et seljaaju lahti tegemine ja uuesti kokku ühendamine on võimatu. Sellest anna tunnistust ka tõik, et hiired elasid pärast siirdatud elundi saamist kõigest ühe päeva. Leidub ka eksperte, kes mõistavad selle protseduuri hukka eetilistel põhjustel. Üks suuremaid probleeme on näiteks see, et operatsiooni ebaõnnestumisel inimene sureb.

Hiina teadlaste ettevõtmised on eetikaga seotud küsimusi tõstatanud ka varem. Eelmise aasta aprillis muundasid nad näiteks inimeste embrüoid CRISPRi nimelise tehnoloogiaga, äratades sellega paljudes teadlastes pahameelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles