Regionaalhaigla ideekonkursile tuli 23 pakkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla.
Põhja-Eesti regionaalhaigla. Foto: Liis Treimann

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ideekonkursile meditsiinilinnakusse kunstiteose hankimiseks laekus 23 osalemistaotlust.

«Meil on hea meel nii rohke osavõtu pärast,» ütles PERHi kommunikatsioonijuht Hede Kerstin Luik kolmapäeval BNSile.

Konkursiga, millel osalemise tähtaeg täitus teisipäeval, otsitakse taiest, mis peab olema Regionaalhaigla tegevusega ja meditsiinilinnaku arhitektuurilise tervikuga sobituv kujutava kunsti teos, mis on autori või autorite kollektiivi originaallooming.

«Ootame ideekonkursile kavandeid positiivse ja harmoonilise üldmõjuga kunstiteosest, mis pakuks igapäevaselt haigla külastajatele ja personalile rõõmu ja tuge,» ütles PERHi juhatuse liige Sven Kruup konkursi väljakuulutamisel aprillis.

Kunstiteos peaks olema visuaalselt meeldejääv ja ei tohiks mõjuda raskepäraselt ega põhjustada negatiivseid emotsioone viidates haigustele ja muudele probleemsetele teemadele. Arvestada tuleb ka asjaoluga, et kunstiteosest lähtub laiendatava vestibüüli terviklik kujunduslahendus. Kunstiteos peaks haakuma meditsiinilinnaku keskseks kohaks olevas aatriumis paikneva juba loodud pargi kujundusliku kontseptsiooniga.

Regionaalhaigla meditsiinilinnaku avaliku ala terviklik sisekujunduse kontseptsioon on «Tervise rada», mistõttu oleks ka tellitava kunstiteose märksõnadeks loodus ja tervise rada. Tervise rada hõlmab haigla peasissekäiku, vestibüüli ja haigla keskset liikumisteed, millest hargnevad kõrvalteed erinevatesse haigla osadesse.

Sisekujunduse kontseptsiooni märksõnadeks on loodus ja lootus; meie kõigi soov olla terve või saada terveks; meie lootused, ootused, soovid; me kõik oleme osake loodusest;  loodus kui rahustav keskkond, mis on meie hinge ja tervise kodu; tervis kui elu alus ja rada, mida käime, selgitas Luik.

Ideekonkursile laekunud töödest selgitatakse välja kolm parimat, keda premeeritakse 3000 euro suuruse preemiaga ja võimalusega osaleda ideekonkursi teises etapis. Žüriil on õigus preemiate suurust muuta, kui auhinnaväärilisi töid on rohkem või vähem.

Teises etapis tuleb täiendada ideekavandit, täpsustada kunstiteose projekti tehnilise teostuse kirjeldusega ja valmistada makett. Teises etapis on tööde ettevalmistamiseks ja esitamiseks aega 60 päeva. Žürii poolt vastavalt konkursi tingimustele välja valitud kunstiteose teostajaga sõlmitakse hankeleping.

Žürii esimees on PERH-i juhatuse liige Sven Kruup ning liikmed Jaan Elken ja Ekke Väli Eesti Kunstnike Liidust, Kadi Polli Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingust ning arhitektuurse planeerijana Indrek Suigusaar.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles