WHO hoiatab: kuumad joogid võivad vähki tekitada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi ega teed liiga kuumalt juua ei tasu.
Kohvi ega teed liiga kuumalt juua ei tasu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Maailma terviseorganisatsioon hoiatab, et kuumad joogid võivad põhjustada vähki, mistõttu tuleks neil alati enne joomist jahtuda lasta.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) rahvusvaheline vähiuuringute agentuur (IARC) teatas, et väga kuumad joogid, mille temperatuur on vähemalt 65 °C võivad põhjustada söögitoru vähki, vahendab The Telegraph. Seetõttu soovitab agentuur lasta kuumadel jookidel paar minutit seista või lisada sinna külma piima.

Ekspertkomisjon rõhutas siiski, et oht vähki haigestuda on seotud üksnes jookide temperatuuriga. Selle kohta, et kohv või tee ka jahedamana juues vähki põhjustaks, puuduvad igasugused tõendid.

«Uuringu tulemused näitavad, et väga kuumade jookide joomine on üks söögitoru vähi võimalikke põhjusi, ja et põhjuseks tundub olevat pigem temperatuur, mitte need joogid ise,» ütles IARCi direktor dr Christopher Wild.

Ekspertide sõnul ei ole siiski põhjust ülemäära muretseda. Hiljuti ajakirjas Burns ilmunud uuringus leiti, et kümme milliliitrit piima sisaldav tass teed saavutab ohutu temperatuuri vähem kui viie minutiga.  

Suurbritannia kuninglik keemiaühendus The Royal Society of Chemistry soovitab, et tee temperatuur võiks joomisel olla 60–65 °C, samas kui Kirde-Inglismaal asuva Northumbria ülikooli spetsialistide hinnangul tuleks teed juua siis, kui selle temperatuur on 60 °C. See temperatuur saavutatakse kuus minutit pärast seda, kui tee on tõmbama pandud. Kohviekspertide arvates võiks seda ergutavat jooki juua 40–60 °C juures. Ka Ühendkuningriigi terviseametnikud on seisukohal, et enamik inimesi ei joo nii kuumi jooke, et see muutuks nende jaoks ohtlikuks.

Uuring kinnitas ka väidet, et kohv ise vähki ei tekita. Kui 1991. aastal seostas IARC kohvi joomist põievähiga, siis pikaajalisemad uuringud on näidanud, et tõendeid selle kohta napib. Hiljutisest enam kui 500 uuringu hindamisest selgub ka, et kohvi joomine ei põhjusta tõenäoliselt kõhunäärme, rinna- ega eesnäärmevähki. Ka ülejäänud hinnatud 20 vähiliigi puhul ei leitud piisavalt tõendeid, mis oleksid viidanud kohvi vähkitekitavale mõjule. IARC ei suutnud küll ka tõestada kohvi ohutust, kuid teadlased oletavad, et see võib mõnede vähiliikide vastu isegi aidata.

Mis teesse puutub, siis on tee terviseametnike sõnul tervislik jook, mis aitab taastada organismi veevarusid. Ühe rohkem on tõendeid selle kohta, et tee võib vähendada vähiriski, kuid selle väite kinnitamiseks on siiski vaja veel uurimistööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles