Puugihammustus viib üha enam eluohtliku allergiani (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugid võivad lisaks haiguste levitamisele ka immuunsüsteemi tõsiselt kahjustada.
Puugid võivad lisaks haiguste levitamisele ka immuunsüsteemi tõsiselt kahjustada. Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Austraallanne Nicole Lenoir-Jourdan sai puugi käest hammustada, mistõttu tal tekkis liha suhtes eluohtlik allergia, mis kimbutab üha suuremat hulka austraallasi.

Kuna Nicole oli taimetoitlane, siis oli lihaallergia viimane asi, mida ta oleks osanud oodata, kuid selge oli see, et midagi oli valesti, kirjutab news.com.au. Naine muutus allergiliseks toidu suhtes, millega tal ei oleks kunagi veel probleeme olnud. Näiteks ei saanud ta enam süüa jogurtit, küpsetatud ube ega pähkleid.

Hiljem selgus, et kõiges oli süüdi puuk, kes oli kuu aega varem Nicole’i hammustanud. «Ma ütlen teile, nägin välja nagu elevantmees,» meenutas ta seda, kuidas kehapuugihammustusele reageeris. «Terve mu pea läks paiste. See ei olnud normaalne. Läksin mitmete arstide juurde ja nad kõik ütlesid, et küll kõik läheb korda.»

Mitte ükski arst ei maininud, et äge reaktsioon puugihammustusele võib tähendada, et kujuneb välja allergia imetajate liha vastu. Allergia tekkib, kui puugi sülg muudab inimese immuunsüsteemi, mis hakkab organismi kaitsma imetajate liha vastu. Nii tekkib allergia veise-, sea- ja lambaliha ning vahel isegi piimatoodete ja želatiini vastu.

Selgus, et Nicole kuulub kümne protsendi inimeste sekka, kes on allergilised ka piimatoodete ja želatiini suhtes. Pähkliallergia tekkis samuti seetõttu, et naine sõi Hiinast pärit pähkleid, mida oli pritsitud lihamaitseainega.

Austraalias levib allergia imetajate liha vastu niivõrd kiiresti, et üha enam restorane on laiendanud kana- ja kalaroogade valikut menüüs ja varahommikul allergiaga haiglasse jõudvatelt inimestelt küsitakse sageli esimese asjana, kas nad sõid õhtusöögiks liha.

Erinevalt tavalisematest toiduallergiatest tekkib allergiline reaktsioon imetajate liha suhtes kahe kuni kümne tunni jooksul. Enamik neist toimub nelja kuni kuue tunni jooksul ja sümptomid võivad olla väga erinevad. Esineda võib löövet, valu seedetraktis ja anafülaksiat. Arvatakse ka, et on palju inimesi, kes ei teagi, et neil lihaallergia on, sest nende organismi reaktsioon on pärast liha söömist tagasihoidlikum. Näiteks võib tekkida kerge kõhuvalu.

Seose imetajate liha allergia ja Austraalias ringlevate puukide vahel avastas 2007. aastal professor Sheryl van Nunen. Toona olid sellised juhtumid veel haruldased, kuid nüüd, pea kümme aastat hiljem diagnoosib ta allergiat imetajate liha vastu iga päev. Hinnanguliselt on üksnes Sydney põhjaosas diagnoositud juba üle tuhande sellise juhtumi. Sellegipoolest ei ole paljud arstid veel sellest allergiast teadlikud, mistõttu on dr van Nuneni sõnul inimestel sageli raskusi õige diagnoosi saamisega.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles