Šokeeriv trend: rasedad teismelised teevad seda väiksema lapse saamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupakil leiduv hoiatus on paljudele Austraalia teismelistele mõjunud oodatust vastupidiselt.
Suitsupakil leiduv hoiatus on paljudele Austraalia teismelistele mõjunud oodatust vastupidiselt. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et sünnituse ees hirmu tundvad teismelised on kasutusele võtnud äärmuslikud meetmed, lootes, et nii on laps sündides väiksem.

Austraalias läbi viidud kümneaastasest uuringust selgub, et 16-aastased rasedad tüdrukud on hakanud suitsetama, selleks et laps oleks sündides väiksem, kirjutab The Daily Telegraph. Lapseootel teismelised kardavad suure lapse sünnitamisega seotud tervisemuresid rohkem kui mürgist tubakasuitsu, mille tagajärjel võib laps sündida surnuna ning tal võivad muu hulgas välja kujuneda astma ja allergiad.

Uuringu autor, professor Simone Dennis ülikoolistAustralian National University, rääkis, et oli hämmeldunud, kui nägi, et rasedad teismelised on hakanud suure lapse saamise hirmus suitsetama. Tema sõnul olid tüdrukud suitsupakkidelt lugenud terviseameti teadet, et suitsetamine võib vähendada lapse sünnikaalu.

«Nad kartsid, sest olid väikesed. Nad uskusid, et kõige hullem asi, mis nendega juhtuda saab, on hiigelsuure beebi saamine,» rääkis Dennis. Tema sõnul olid tüdrukud, kes püüdsid leida ravimit suure lapse saamise vastu, 16–17-aastased. «Mõned tegid isegi esimest korda elus suitsetamisega algust ja mõned hakkasid rohkem suitsetama, lootes, et pakil antud lubadus saab siis tõeks.»  

Kummalisel kombel ei soovi lapseootel emad aga Dennise sõnul väikest last mitte üksnes hirmust sünnituse ees, vaid ka seetõttu, et nad arvavad, et väikesed lapsed näevad armsamad välja, kirjutab news.com.au. Seejuures unustavad noored suitsetavad emad, et tegelikult võib tulemus olla hoopis vastupidine. Teadusuuringud näitavad, et raseduse ajal suitsetamine tõstab sünnile järgneval ajal lapse ülekaalulisuse riski, mis jääb püsima ka täiskasvanueas.

«Asi on hariduses, loomulikult võib suitsetamine tähendada erinevat sünnikaalu, kuid sageli on erinevus vaid mõned grammid ja selle põhjuseks võib olla lupjumine, mis esineb kusagil mujal. Asi ei ole lihtne. Raseduse ajal suitsetamisel on kaugeleulatuvad tagajärjed, mis on sünnikaalust palju ulatuslikumad.»

Tubakasuits võib püsivalt kahjustada loote kopse, aju ja verd ning põhjustada ohtlikke olukordi lapseootel emale, vähendades vajaliku hapniku ja toitainete hulka, mida sündimata laps vajab selleks, et kujuneda vaimselt ja füüsiliselt terveks inimeseks. Raseduse ajal suitsetamine tõstab ka nurisünnituse, enneaegse sünnituse ja hällisurma riski.

Austraalias suitsetab ligikaudu 18 protsenti rasedatest naistest ja uuringud näitavad, et suitsetamine suurendab kaks korda alakaaluliste laste saamise riski. Hiljutised uuringud on näidanud, et Austraalias suitsetab sigarette raseduse ajal 37 protsenti alla 25-aastastest emadest, samas kui üle 30-aastaste seas on suitsetajaid kümme protsenti.

Üks raseduse ajal suitsetanud naistest on kolme lapse ema Lola (nimi muudetud), kes soovitab hästi järele mõelda, kas on tõesti tarvis lapsele sellist kahju teha. Tema lapsed ei olnud sündides sugugi väikesed. Nad kaalusid 3,6, 4,08 ja 4,7 kilogrammi, kuid arst ütles, et neist saavad Lola suitsetamise tõttu nikotiinisõltlased.

«Iga kord, kui sigareti süütasin, olin hirmul, et teen rohkem kahju. Tegin seda tõepoolest. Kuid see oli sõltuvus, su aju ütleb, et suitseta, su süda – ja su beebi – et ära tee seda. Kui kaalud suitsetama hakkamist, siis ära tee seda,» rääkis Lola, kes on enda sõnul suitsetamise mahajätmiseks kõvasti vaeva näinud. «Sõltuvus on tegelikkus ja meedikute nõuanne on õige. Oht sulle ja su lapsele on suur. Lapse sünnikaal ei vähene tingimata, kuid tervis saab kindlasti rikutud.»

Dennise sõnul ei saada sigaretipakkidel leiduvatest hoiatavatest piltidest ja kirjadest aga mitte üksnes valesti aru, vaid paljud austraalased ka väldivad kolepiltidega suitsupakke. Nii valivad mõned noormehed tema sõnul meelega rasedust puudutava hoiatusega paki, mõeldes, et see neid ei puuduta. Siniste silmaiiristega inimesed väldivad aga pilti, millel opereeritakse sinise iirisega silma ja paljud ostava sigarettide jaoks ilusama karbi, kuhu need pakist panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles