Mis põhjustab tinnitust? (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev valju muusika kuulamine kõrvaklappidega võib viia juba noores eas püsiva kuulmiskahjustuseni.
Pidev valju muusika kuulamine kõrvaklappidega võib viia juba noores eas püsiva kuulmiskahjustuseni. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tänapäeval vaevab üha sagedamini ka noori tinnituse nimeline kuulmiskahjustus, mis tähendab, et kõrvas vahel vilistab või kuuleme kohinat.

Tallinna ülikooli töö- ja inseneripsühholoogia lektori Avo-Rein Terepingi sõnul võib tinnituse põhjuseks olla kõrva kahjustus, põletik või vaik kõrvas, vahendab ERRi teadusportaal Novaator ühe minuti loengus. Kui varem peeti tinnitust eelkõige eakamate inimeste haiguseks, mida kurdab ligikaudu 12 protsenti 55- kuni 66-aastastest inimestest, siis nüüd on seda tervisehäda hakanud esinema ka üha rohkematel noortel inimestel.

Üheks oluliseks põhjuseks on Terepingi sõnul see, et noored kuulavad väga palju kõrvaklappidega üsna valju muusikat, mistõttu kõrvad on ülekoormatud ja tekkib püsiv kuulmiskahjustus.

«Andke kõrvadele puhkust, ärge tekitage ülekoormust, kuulake vaikust,» manitseb Tereping kõrvade kahjustamist vältima.

Ühe minuti loengut ja graafikut noorte kuulmisharjumuste ja tinnituse seose kohta vaata siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles