Värske uuring: kohv üleväsimuse vastu ei aita

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast kolme vähese unega ööd kohv enam ärkvel olla ja keskenduda ei aita.
Pärast kolme vähese unega ööd kohv enam ärkvel olla ja keskenduda ei aita. Foto: Maria Teijeiro Teijeiro/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et kohv võib küll aidata paari päeva jooksul kauem ärkvel püsida ja tööle keskenduda, kuid kui und napib kolmel ööl järjest, siis tervist kahjustamata kohvist abi ei saa.

USA teadlased tegid hiljuti katse 48 inimesega, kellel lubati viie päeva jooksul magada vaid viis tundi päevas, vahendab ajakiri Eurek Alert Ameerika Unemeditsiini aastakohtumisel esitletud uuringut.

Osale katsealustest anti kaks korda päevas 200 milligrammi kofeiini sisaldav tablett ja osale platseebo. Seejuures uuriti erinevate testidega korra tunnis osalejate vaimset võimekust ja kuus korda päevas nende unisust. Peale selle uuriti ka osalejate tuju.

Selgus, et kofeiin aitas küll kahel esimesel päeval paremini keskenduda ja ärkvel olla, kuid pärast kolmandat liiga lühikese unega ööd kadus selle mõju peaaegu täielikult. Nüüd olid kofeiini tarvitajad sama unised ja kehvas vormis kui platseebot võtnud osalejad.

«Olime eriti üllatunud, et soorituse eelis, mille kaks korda päevas võetud 200 milligrammi suurune kofeiini kogus andis, oli pärast kolme piiratud unega ööd kadunud,» rääkis uuringuinstituudi Walter Reed Army Institute of Research teadlane ja uuringu juhtiv autor Tracy Jill Doty. Tema sõnul on uuringu tulemused eriti olulised just seetõttu, et kofeiini kasutatakse sageli just siis, kui väsimus hakkab inimesest võitu saama ja töövõimet vähendama.

Kuigi on võimalik, et suurem doos kofeiini võiks väsimuse vastu aidata ka kolmandal päeval, võiksid sel juhul erguti tarvitamisega kaasneda ka tervisele kahjulikud kõrvalmõjud. Uuringu tulemused näitavad veel kord, et väärtuslikku uneaega ergutite tarbimisega asendada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles