Võti, kuidas ennetada kroonilisi haigusi ja vähendada suremust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiudaineid saab näiteks porgandist.
Kiudaineid saab näiteks porgandist. Foto: Panther Media/Scanpix

Viimase kuu jooksul on ilmunud kolm suuremat uuringut, mis kõik on jõudnud samadele tulemustele: kõrgem kiudainete sisaldus toidus kaitseb tervist, aitab ära hoida kroonilisi haigusi ja vähendab suremust. 

Toidus leiduvaid kiudaineid ei suuda inimorganism lagundada, kuid need on tervisliku toitumise üks oluline osa, kirjutab Med24.ee. Kiudaineid võib leida taimsetes toitudes nagu puuviljad, köögiviljad ning teraviljad. Kiudained jagatakse vees lahustuvateks ja mittelahustuvateks. 

Vees lahustuvad kiudained imavad vett ja moodustavad geeli, see omakorda aeglustab seedimist. Vees lahustuvaid kiudaineid esineb kaerahelvestes, odras, pähklites, seemnetes, kaunviljades ning mõnedes puu- ja köögiviljades. Vees mittelahustuvad kiudained suurendavad soolesisu mahtu ja oletatavasti aitavad seedetrakti passaaži kiirendada. Mittelahustuvaid kiudaineid esineb nisukliides, köögiviljades jt täisteratoodetes. 

Täisteratoodetes sisaldub lisaks kiudainetele hulk erinevaid bioaktiivseid ühendeid, mis kõik võivad oma rolli mängida tervise kaitsmisel. Kõrgem kiudainete sisaldus toidus võib alandada kolesterooli ja glükoosi produktsiooni organismis. 

Loe kolme uuringut kohta Med24.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles