Väljaspool koljut asuva ajuga laps jäi imekombel ellu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisipoeg.
Pisipoeg. Foto: Facebook/Sierra Yoder

22. nädalal võttis Sierra Yoderi rasedus ootamatu pöörde, ultrahelis sai naisele selgeks, et midagi on valesti.

Emale selgitati, et osa lapse ajust liikus kolju avauste kaudu välja ja tekkisid ümarad moodustised, kirjutab news.com.au. Kokkuvõtvalt öeldi, et lapse neuraaltorud ei olnud arenenud loote arengu ajal korralikult, mistõttu osa lapse ajust asus väljaspool koljut. Sellist seisundit tuntakse nime järgi cranium bifidum.

Sierra ei uskunud, et laps suudab sellises olukorras ellu jääda. Ka arstid ütlesid talle ja ta abikaasale Dustinile, et beebi elulootus on väga väike või ei hakka laps tulevikus käima, liikuma, ei oska öelda, millal ta on näljane ega neela toitu.

Seetõttu planeerisid lapsevanemad raseduse ajal rohkem oma lapse matuseid kui sündi.

Kui aga Sierral saabus aeg rasedus katkestada, ei suutnud ta seda teha. Lapse allesjätmine tähendas talle vähemalt võimalust temaga korraks, enne hüvastijättu, kohtuda.

Pisipoeg sündis 31. oktoobril 2015. Vanematel oli tema jaoks vaid üks riidekomplekt – helesinine tähekestega kombinesoon ja soojad sokid. Esimesed viis tundi kartis pea igaüks, et järgmine tund saab poisile saatuslikuks. Laps aga ei jätnud hingamist, emal lubati laps koju viia ja beebile organiseeriti haiglapoolne hooldus.

Samas ei uskunud keegi jätkuvalt, et laps jääb ellu. Hoolimata mõngingatest komplikatsioonidest, laps üha kosus ja kasvas. Ta liigutas end normaalselt ja nuttis, kui kõht oli tühi. Ema sõnul arenes laps nagu iga teine, erinev oli vaid moodustis tema peas.

Esimene kirurg, kellele lapse pead näidati, arvas, et lapse abistamiseks on tarvis vaid lihtsat protseduuri. Tema väitel oli lapse peas vaid kahjustatud koed ning polnud mingisugust võimalust, et need suudaksid täita oma ülesandeid.

Vanemad aga nägid, kuidas nende poeg liigutas ja sõi ning ei uskunud, et laps suudaks seda teha ilma oma aju kasutamata. Seetõttu pöördusid nad teise arsti poole Bostoni lastehaiglasse. Seal nad kohtusid dr John Mearaga, kes rääkis neile, et tõenäoliselt kasutab viiekuune poiss oma aju, mis asub väljaspool koljut. See tähendas, et moodustist ei saanud lihtsalt eemaldada.

Valmis kirurgiline strateegia. Kirurgid praktiseerisid unikaalseid oskuseid, et opereerida väikest poissi 3D mudelit abil. Operatsioon algas 24. mail 2016 ning läks kiiremini, kui arstid arvasid. Selleks tuli esmalt eemaldada lapse peast vedelik ning seejärel liigutati aju koljusse tagasi. Lõikusest üle jäänud luud kasutati lõhe kinnipanekuks ning kolju parandamiseks.

Pisike poiss pärast operatsiooni
Pisike poiss pärast operatsiooni Foto: Facebook/Sierra Yoder

Sirra sõnul ei oska arstid öelda, mida võib edaspidi oodata. Neil puudub võrdlusmaterjal, sest poisi aju on niivõrd teistsugune.

Praegused märgid on aga pigem head. Laps suudab oma pead hoida, häälitseda ja ta väljanägemine meenutab vanemat venda. Samas ei saa kindel olla, kas ta ka edasi areneb. Elatakse päev korraga, võetakse asju nii nagu need on ning loodetakse parimat.

Lapse arenguga saab end kursis hoida Bostoni lastehaigla kodulehel või Facebooki grupi postituste kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles