Varajane puberteet tabab üha rohkemaid lapsi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks välistele muutustele võib puberteet tuua kaasa muutuseid ka käitumises.
Lisaks välistele muutustele võib puberteet tuua kaasa muutuseid ka käitumises. Foto: Panther Media/Scanpix

Uurijate sõnul avalduvad puberteedieale viitavad märgid aina enam juba kuue- või seitsmeaastastel ning varane algus võib tähendada ka suuremaid terviseriske.

Dr Frank Biro sõnul algab puberteet varem tervislike eluviiside järgi elavatel tüdrukutel, kirjutab The Wall Street Journal. Uuringutest on selgunud, et tüdrukutel algabki puberteet poistest umbes aasta varem.

Põhja-Californias hakkavad arstid hindama tüdrukute puberteedieaga seotud muutuseid alates kuuendast eluaastast. Laste endokrinoloog ja laste puberteediiga uurinud Louise Greenspan ütles, et seitse eluaastat on praegu üldiselt normaalne vanus, mil ilmnevad mõned puberteedile viitavad märgid.

Enneaegne puberteet on meditsiiniline termin puberteedi jaoks, mis algab tüdrukutel enne kaheksandat eluaastat ning poistel enne üheksandat eluaastat. Mõnikord võib selle põhjuseks olla ajukasvaja. Sageli on enneaegse puberteedi tekkimise põhjus aga teadmata. Seisundi ravina püütakse selle käiku aeglustada või peatada.

Haigusel on palju terviseriske, näiteks ajakirjas Pediatrics maikuus avaldatud uuringus leiti, et tüdrukutel, kel algab puberteet varajases eas, on suurem tõenäosus noorukieas tekkivaks depressiooniks.

Samuti on varajase puberteediga tüdrukute seas esinenud sagedamini riskikäitumist, näiteks suitsetamist, alkoholi ja narkootikumide tarbimist ning varasemat seksuaalelu algust, rääkis dr Biro. Arsti sõnul on haigusel ka pikemaajalisi kõrvalmõjusid. Täiskasvanuna on varajase puberteediga inimestel suurem risk rasvumiseks, teist tüüpi diabeedi või rinnavähi tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles