Viis tõhusat nippi suhkrukoguste vähendamiseks (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisatud suhkruta apelsinimahl on tervislik, kuid seda võiks veega lahjendada.
Lisatud suhkruta apelsinimahl on tervislik, kuid seda võiks veega lahjendada. Foto: Sabrina Vani/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tervise arengu instituudi värske uuringu põhjal tarbib suur osa Eesti inimestest soovituslikust rohkem magusat, mistõttu oleks enamikul meist kasulik suhkru kogust piirata.

Järgnevalt leiad mõned soovitused, mille andis päevase suhkrukoguse piiramiseks ajakiri Bild der Frau.

1. Joo hommikul lagritsateed

Parim suhkruvaba päeva algus on hommikune lagritsatee. Tugev aroom võtab ära isu moosi, mee ja šokolaadikreemi järgi. Peale selle stabiliseerib see jook veresuhkru taset ja aitab päeva jooksul näljahoogusid vältida.

Pane üks teelusikas magusjuurt 150 milliliitri kuuma vee sisse, lase viis minutit tõmmata ja kurna. Kasutada võib ka lagritsatee segu.

2. Lahjenda magusaid asju

Selleks, et maitsemeel harjuks vähema suhkruga, tuleks väga magusaid jooke ja toite lahjendada. Nii võiks mahlasid veega lahjendada, nii et vee ja mahla vahekord on ligikaudu kolm seitsmele ning limonaadi võiks juua veega pooleks. Magusa moosi võiks segada värsketest puuviljadest püreega ja marjajogurtit võiks süüa pooleks maitsestamata jogurtiga.

3. Katseta vürtsidega

Värsked ürdid ja vürtsid sobivad asendama nii pearoogadesse pandavat soola kui ka magustoitudes leiduvat suhkrut. Maitsesta magustoite suhkru asemel vanilli, kaneeli ja kakaopulbriga. Peeneks hakitud münt, meliss või lavendel annavad pudingile ja teistelegi maiustustele suurepärase maitse.

4. Ära näljuta end

Inimesed, kes soovivad alla võtta, keelavad endale sageli kõiksuguste snäkkide söömise ja nälgivad toidukordade vahel. Nii töötad endale vastu, sest just sel viisil tekkib vastupandamatu magusaisu. Selle asemel, et päev otsa kommidest mõelda või neid söögikordade vahel pidevalt nosida, võiks kahe söögikorra vahel süüa ühe tervislikke rasvhappeid ja valku sisaldava kerge vahepala, näiteks 20 mandlit või pool avokaadot.

5. Söö puuvilju

Puuviljad on küll magusad ja sisaldavad suhkrut, kuid erinevalt kommidest ja muudest maiustustest on neis ka palju saledaks tegevaid aineid. Kiudained teevad kõhu täis ja on seedimisele abiks ning C-vitamiin muudab rasvapõletuse kiiremaks. Söö maiustuste asemel värskeid puuvilju. Kolm peotäit puuvilju päevas on täiesti tervislik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles