Rasvane kreem teeb päikesepõletuse hullemaks

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine ja päevituskreem
Naine ja päevituskreem Foto: Creative

Ilusad suveilmad on täitnud rannad rahvahulkadega, kuid nii mõnigi unustab maha päikesekaitsevahendid, mistõttu võib hiljem kannatada valusa päikesepõletuse käes.

Kui apteek on kaugel, siis soovitavad Apotheka apteeker Kerli Valge ning BENU apteeker Liia Luik juua rohkelt vett ning jahutada nahka korduvalt jaheda veega või kasutada külma vee mähist. Vanarahva tarkus õpetab kasutama hapukoort, kuid tuleks meeles pidada, et sellel on küll jahutav mõju, kuid see on ka rasvane ja võib nahapoore ummistada. Ummistava toime tõttu teebki see enam kahju kui kasu.

Kui naha pinnale tekib rasvane kiht, ei pääse kuumus välja, vaid läheb edasi sügavamale kudedesse ning põletus võib süveneda. Seetõttu ei sobi päikesepõletuse esmaabiks näiteks pantenool, õli, vaseliin, beebiõli, rasvased kreemid või muud vahendid, mis takistavad kuumuse alanemist ja seetõttu pigem süvendavad nahakahjustust. Samuti ei sobi viinaga määrimine, sest alkohol kuivatab juba niigi niiskust kaotanud nahapinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles