Jooksmisel leiti veel üks kasulik mõju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regulaarne jooksmine tasub ära.
Regulaarne jooksmine tasub ära. Foto: Panther Media/Scanpix

Regulaarne jooksmine aitab parandada mälu, leiab värske uuring. 

Jooksmine tõstab veres teatud valgu taset, kirjutab newsmax.com. USA ja Saksa teadlaste ühine uuring keskendus valgu katepsiin B uurimisele.

Uurijad jälgisid valgu mõju kahte gruppi jaotatud hiirte peal. Ühes grupis olid hiired, kes suutsid toota katepsiin B-d ja teises sellised hiired, kel oli see protsess häiritud. Mõlemat gruppi jälgiti nii rahulikus olekus kui ka jooksmise tingimustes. 

Hiiri jälgiti nädal aega. Selle aja jooksul läbisid nad iga päev testi, mis kujutas endast ujumist. Selleks oli neil väike bassein, kus asus vee all varjatud platvorm milleni hiired pidid õppima ujuma. 

Pärast mõnda päeva olid kõik hiired ära õppinud, kus platvorm asub. Kui aga hiired enne ujumaminekut jooksid, leidsid normaalse katepsiin B talitusega hiired platvormi paremini üles kui need hiired, kellel seda valku ei olnud. 

Uurimuse vanemautor Henriette van Praag ütles, et katepsiin B aktiveerub liigutamisel kolme liiki hiirtel, reesusahvidel ja inimestel. Ta lisas, et inimestel, kes treenivad regulaarselt neli kuud, õnnestuvad paremini keerulised ülesanded, näiteks mälu järgi joonistamine ning see on seotud suurenenud katepsiin B tasemega veres. 

Samas ei anna uurimistulemused teadlaste sõnul siiski vastust katepsiin B rolli kohta. Seetõttu plaanitakse lisauuringuid. Samas rõhutas Praag, et see uuring näitab, et järjepidevalt tervisliku elustiili jälgimine tasub end ära. 

Uuring avaldati ajakirjas Cell Metabolism. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles