Kaks viljatusravis kasutatavat hormooni hoopis pärsivad viljakust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsesaamine ei pruugi olla lihtne, seda mõjutavad mitmed tegurid.
Lapsesaamine ei pruugi olla lihtne, seda mõjutavad mitmed tegurid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi algselt püstitasid teadlased hüpoteesi, et kaks viljatusravis kasutatavat naissuguhormooni mõjutavad naise keha viisil, mis soodustab siirdatava embrüo vastuvõtlikkust, siis uuringu tulemused osutasid sootuks teistsugustele tulemusele.

Embrüoloog Karin Rosenstein uuris oma Tallinna tehnikaülikoolis kaitstud doktoritöös, milliseid geene inimese endomeetriumis need kaks hormooni mõjutavad ja kuidas see omakorda mõjutab kehavälise viljastamise ehk IVF protseduuri õnnestumise tõenäosust, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. 

Tema doktoritöös kasutatud uuringud tõid aga välja tõsiasja, et kõikidele naistele paraku ei sobi taoline emaka ettevalmistus koos hormoonpreparaatidega. Just nende viljatute naiste puhul, kellel juba on mitmeid ebaõnnestunud IVF tsükleid, võivad need kaks hormooni, östradiool ja progesteroon, mõjutada emaka sisepinda nõnda, et see muutub embrüo pesastumisele vähem vastuvõtlikuks.

Nendel naistel, kelle endomeetrium arenes naise enda hormoonide baasil ehk naturaalse tsükli baasil, sarnanes endomeetriumi geeniekspressioon rohkem viljakate naiste omadega, kui nendel, kelle emakat valmistati ette östradiooli ja progesterooniga.

Loe artiklit täismahus ERRi teadusportaalist Novaator. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles