Viis võimalust, kuidas päästa oma keha raskemetallide käest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskemetalle võib leiduda ka koristusvahenditest.
Raskemetalle võib leiduda ka koristusvahenditest. Foto: Panther Media/Scanpix

Inimene puutub iga päev kokku raskemetallidega, mis võivad jääda ka organismi.

Mürgid võivad ladestuda kehasse näiteks söögi või keskkonna kaudu, kirjutab newsmax.com. Mõju võivad avaldada ka töökoht või kodu. Raskemetalle võib leiduda nii kosmeetikatoodetes kui ka toidunõudes.

Raamatu «Medical Medium: Secrets Behind Chronic and Mystery Illness and How to Finally Heal» autor Anthony Williami sõnul on tervisele eriti ohtlikud raskemetallid elavhõbe, alumiinium, vask, kaadmium, nikkel, arseen ja plii.

Inimorganism suudab väikeses koguses toksiinidega hakkama saada, kuid kui neid koguneb kehasse liiga palju, võivad need hakata mõjutama tervist. Raskemetallidega seostatakse paljusid haigusi, näiteks vähki, südamehaigusi, Alzheimeri tõve, neeru- ja maksahaigusi, autismi ja diabeeti.

Samas ei selgu alati seos haiguse ja raskemetallide vahel. Williami sõnul on raskemetallide liiga kõrge sisaldus organismis üsna levinud, kuid seda tavaliselt ei diagnoosita.

Raskemetallide kogust kehas saab aga vähendada, kui muuta elustiili, toitumist ja kelatsiooni ehk keha raskemetallidest puhastamise teel, aga viimase osas tuleks kindlasti enne arstiga nõu pidada.

Järgnevalt toob William välja viis soovitust, kuidas elustiili muutes vähendada raskemetallide mürgituse ohtu:

Püüa mitte süüa saastunud toitu

Eelista maheliha ja orgaanilist piima, sest muidu võid süüa pestitsiitidega toitu. Pestitsiidid on üks levinud raskemetallide saamise allikas. Piira ka teatud kala ja mereandide tarbimist. Eelkõige nende, mis võivad sisaldada palju elavhõbedat, näiteks hai, tuunikala ja mõõkkala. William soovitab eelistada pigem väiksemaid mereande, näiteks krevette, sardiine, anšooviseid ja kammkarpe. Samuti ei soovita ta süüa töödeldud toite, konserve ja kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. Ka võiks piirata alkoholi tarbimist.

Söö nn neutraliseerivat toitu

Kombineeri koriandrit vetikas Klorellaga, sest raskemetallid seostuvad koriandriga ning vetikas aitab neist lahti saada. Süüa tasub ka peeti, sest selles leidub neutraliseerivaid mineraale ning see toetab ka kaht kõige tähtsamat raskemetallide neutraliseerimisega tegelevad elundit – maksa ja sapipõit. Munad aitavad ka raskemetalle neutraliseerida, sest neis sisalduvad aminohapped. Ka tsitrusviljades leidub palju C-vitamiini, mis mitte ainult ei aita kehast raskemetalle välja viia, vaid ka parandab osalt nende tehtud kahjustusi.

Joo piisavalt vett

Tarbi piisavalt vedelikku. Lisaks veele võib juua ka orgaanilistest köögiviljadest valmistatud mahla. Hästi sobivad selleks näiteks peet, seller, lehtkapsas ja kurgid ning mahlale võib lisada ka koriandrit. Neis leidub rohkelt antioksüdante, mis toetavad organismi puhastamist.

Higista

Treening või saunaskäik aitab mürke kehast välja higistada. Samas ei tasu unustada samal ajal ka vett juua, et kehas ei tekiks veepuudust.

Vali naturaalsed tooted

Kosmeetika, isiklikud hügieenitarbed ja majapidamise puhastamiseks mõeldud tarbed sisaldavad erinevaid raskemetalle. Vali kasutamiseks tooted, mille puhul on olemas tõestus, et need ei ole mürgised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles