Seitse asja, mis juhtub kehaga alkoholist loobudes (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui jätta maha alkoholi tarbimine, ei lähe kaua aega, et tunda juba oma kehas ja enesetundes muutusi. Kehal on võime end ise tervendada, kui viskad meelemürgi oma elust välja.

Kui sa ei tarbi juba kuu aega alkoholi, ilmnevad kehas järgnevad muutused:

Maksa rasvasisaldus väheneb kuni 20 protsendi võrra. Rasva akumulatsiooni maksas tuntakse ka rasvmaksana, mis kimbutab just sagedasi alkoholitarbijaid. See võib viia pöördumatute maksakahjustusteni. Rasvasisalduse vähenemine tähendab ühtlasi, et märkimisväärselt väheneb ost maksatsirroosi väljaarenemiseks.

Vere glükoosisisaldus väheneb ligi 16 protsenti. See tähendab, et väheneb risk 2. tüüpi diabeedi tekkeks, kuna madalam veresuhkur aitab vähendada koormust kõhunäärmele, mis reguleerib veresuhkru sisaldust kehas.

Kolesteroolinäitaja väheneb ligi viis protsenti. Kõrget kolesteroolitaset on seostatud südamehaiguste tekkega. Kuigi viis protsenti ei tundu suur langus, on see üsna märkimisväärne, kuna tegu on vaid üheainsa toote toitumissedelist välja jätmisega. Kui teed seda veel mõne toiduainega, ei pea kõrget kolesteroolitaset tõenäoliselt kartma.

Kaalukaotus. Kui lõpetad alkoholitarbimise, võib eeldada, et kaotad ainuüksi selle liigutusega kuus 2-4 kilogrammi oma kehakaalust. Kaalukaotus tõstab enesehinnangut, parandab energiataset ning vähendab riski krooniliste haiguste tekkeks.

Une kvaliteet paraneb kuni kümne protsendi võrra. Ka see ei pruugi tunduda suure muutusena, kuid kuu aega kvaliteetsemat und annab igale päevale parema alguse ning parema tuju.

Väheneb ärevus. Sage alkoholitarbimine võib süvendada ärevushooge. Kui lõpetad alkoholitarbimise, võid ärevushoogudega hüvasti jätta.

Keskendumisvõime paraneb. Uuringud on näidanud, et alkoholist loobumine tõstab vaimset võimekust ning võimaldab pikemaks ajaks tegevusele keskenduda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles