Patsienti jahmatas Hiiumaa haigla käitumine (6)

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa haigla.
Hiiumaa haigla. Foto: Tairo Lutter

Möödunud nädalal pöördus Hiiumaa haigla EMO-sse 35-aastane patsient Eike, kel oli peavalu, pearinglus ja palavik 38,5 kraadi, naisel avastati lisaks neerupõletik.

Eike ema sõnul palus ta tütre kiiremas korras transportida Tallinna haiglasse. Kuna arst arvas, et haige seisukord ei ole niivõrd kriitiline, siis otsustati patsient viia Tallinnasse haigla autoga. Autosse ema kinnitusel aga medõde kaasa ei läinud.

Eelnevalt pandud kanüüli palus Eike eemaldada külmavärinate tõttu juba enne autoga sadamasse jõudmist, teadmata, et  autojuht seda tagasi paigutada ei osanud.

«Mul hakkas külm ja palusin kanüüli ära võtta, aga ei osanud arvata, et seda tagasi panna ei osata - oleks ma teadnud, siis oleksin pigem külmavärinaid kannatanud,» sõnas Eike. Naisele oli autosse kaasa pandud ka vesi, kuid mitte piisavalt ning uuest veepudelist võis naine vaid unistada.

Eike sõnul teadis ta, et tee ääres on bensiinijaamad ja pakkus, et ehk oleks nõus autojuht veepudeli ostmiseks peatuse tegema, kuid tema palve oli tulutu. Kõrges palavikus naine pidi kannatama veepuuduse ja külmavärinate all pea kolm ja pool tundi.

«Mäletan, et seisime Nõmmel mitme valgusfloori taga ja ühtki korda ei teinud autojuht manöövreid ega käivitanud sireeni, kuigi ma ütlesin korduvalt, et mul on väga halb. Paluti vaid kannatada,» meenutas haige.

Eike ütles, et mõistab, kui autojuht ei oska kanüüli panna, aga siiski peaks tema arvates autot juhtida oskama. «Ma saan aru, et autojuht ei pane sireeni peale, kui haige olek on stabiilne, aga mina palusin, et mul on halb, kuid ikkagi ei teinud autojuht midagi,» sõnas ta.

Kõige lõpuks olevat väsinud ja koormatud Eikelt uuritud, et ehk saab ta haiglasse ise sisse jalutada, millest ta nõrkuse tõttu keeldus. Naise ema sõnul oli palavik kohale jõudes tõusnud 40,7 kraadini ning käed ja jalad olid krampi läinud.

Hiiumaa haigla juhatuse liige Riina Tamm kinnitas, et patsiendi enesetunne transpordi alguses oli olnud hea ning palavik 37,2. Seega raviarst ei pidanud vajalikuks tellida lennutransporti ega ka reanimobiili.

«Konsulteeritud sai ka PERH sisehaiguste osakonna vanemarstiga,» sõnas Tamm. Ta lisas, et vesi oli patsiendil endal kaasas. «Samuti oli autos olemas veepudel, mida patsient ei kasutanud,» lisas ta.

Hiiumaa haigla vabandab patsiendi ja tema lähedaste ees.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles