Värske uuring: pasta ei tee paksuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süsivesikuid ei tasu karta.
Süsivesikuid ei tasu karta. Foto: Panther Media/Scanpix

Itaalia teadlased on jõudnud järeldusele, et pasta söömine ei tee paksuks, vaid vähendab rasvumise võimalust.

Värskest uuringust selgus, et pasta söömist seostatakse nii madalama kehamassiindeksi kui ka väiksema talje ja puusa ümbermõõdu suhtega, kirjutab telegraph.co.uk.

Uuringus toodi välja, et pasta söömist seostatakse stabiilsema kehakaaluga, sest pastat söödi sageli osana tervislikust Vahemere dieedist. Samas leidsid teadlased, et seosed pasta ja väiksema rasvumise vahel olid olemas ka neil uuritavatel, kes ei pidanud Vahemere dieeti.

Need järeldused on tekitanud mitmeid vaidlusi. Osa inimesi toetavad Suurbritannia ametlikke toitumissoovitusi, mille järgi on tervislik süüa rohkem süsivesikuid ja tarbida vähem rasva. Teised inimesed väidavad aga vastupidi, et rasvad ei tee paksuks ning vältida tuleks hoopis süsivesikuid.

Mõned Suurbritannia toitumisnõustajad on juba uuringu valguses öelnud, et süsivesikuid on asjata hukka mõistetud.

Uuringut juhtinud George Pounis rääkis, et pasta tarbimist on sageli seostatud suurema kehakaaluga, kuid tegelikult on olukord pigem vastupidine.

Paljud varasemad uurimused on näidanud, et Vahemere dieeti, mille järgi süüakse puu- ja köögivilju, kala ja täisteratooteid, on peetud üheks tervislikumatest toitumisviisidest. Pasta mõju on uuritud aga väga vähe.

Teadustöö sai alguse 2005. aastal ning selle algne eesmärk oli selgitada välja geneetilised tegurid, mis kaasuvad südamehaiguste, vähi ja teiste haigustega. Selles osales enam kui 23 000 inimest.

Uuring avaldati ajakirjas Nutrition and Diabetes. Teadustööga saab lähemalt tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles