Hoiatus: tuntud šokolaadid võivad sisaldada vähki tekitavat ainet (1)

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinder.
Kinder. Foto: Marianne Loorents

Saksamaa veterinaar-ja toiduamet soovib müügilt eemaldada Kinderi šokolaadi ja teised maiustused, mis võivad sisaldada vähki tekitavat ainet.

Saksamaa veterinaar-ja toiduamet teavitab aromaatsete süsivesinike mineraalsetest õlidest (MOAH), mida leiti Kinderi ja Ferrero toodetest, vahendab Local.

Pärast 20 toote testimist leiti ohtlikus koguses kantserogeenset ainet kolmest tootest - Kinder Riegeli šokolaadist, Ferrero Nougat Mini kommidest ning Sun Rice Classic Schokohappen maiusest.

Toiduohutusameti esindaja Johannes Heegi sõnul on antud aine tase toodetes lubamatu ega soovita tooteid tarbida. «Me ei näe ega tunne seda, kuid see on toiduaines olemas,» sõnas ta.

Mineraalsed õlid satuvad sageli toidu sisse just pakendite kaudu, mis on prinditud neid sisaldavate värvidega.

BioDelivery Sciences International'i (BDSI) juhi Dr. Torben Erbrathi sõnul on kemikaali leitud hetkel vaid üksikutelt pakenditelt, mida kasutatakse pigem transportimisel. Regulaarse toidukontrolliga võib tooteid edasi tarbida ning otsest muret ei peaks tarbija veel tundma.

Heegi jaoks on aga BDSI-i suhtumine toidukontrolli liialt ükskõikne ning leiab, et mineraalõlide sattumine toidu lähedale ja sisse ei ole siiski aktsepteeritav. Olukorrast poliitikutega rääkimine on Haagi sõnul aga võimatu, sest läbirääkimisi peavad vaid head lobistid, kes suudavad poliitikuid panna võitlema enam äriliste kui tavatarbija õiguste eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles