Lastekaitse liit: lastearstide kaotamine maakonnahaiglates seab ohtu laste heaolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem võib jääda hätta, kui laps haigestub õhtul või öötundidel.
Vanem võib jääda hätta, kui laps haigestub õhtul või öötundidel. Foto: SCANPIX

Ametlikus pöördumises tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski poole avaldas lastekaitse liit muret laste pediaatrilise teenindamise pärast lähiaastatel.

Liidu juhatuse liikmed Helika Saar ja Malle Hallimäe juhtisid ametlikus pöördumises ministri tähelepanu sellele, et haigekassa arengukava eelnõus ei kavandata aastateks 2017-2020 tagada maakonnas kohapeal pediaatrite poolt osutatavat raviteenust, kirjutab Med24. 

«Millised on olnud tõenduspõhised uuringud pediaatrilise teenuse lõpetamiseks maakondades?» küsivad Saar ja Hallimäe.

Liidu hinnangul seab pediaatrilise abi ööpäevaringse kättesaadavuse kaotamine hädaohtu lapsed, kes sageli haigestuvad just õhtu- või öötundidel. Saar ja Hallimäe juhtisid seejuures tähelepanu sellelegi, et siiani on Eestis lahendamata elanikele esmatasandi ambulatoorse abi osutamine nädalavahetustel ja riiklike pühade ajal.

«Pediaatrilist statsionaarset ravi osutatakse juba praegu maakonnahaiglate siseosakondades. Vajadusel on pediaater maakonnas väljakutsutav ka raskes seisundis lapse hospitaliseerimisel ööpäevaringselt,» kirjutasid Saar ja Hallimäe.

Nad leidis, et siin ei aita võimalus e-konsultatsiooniks lastehaiglate või -osakondadega neljas suuremas linnas. «Ägeda patoloogiaga last tuleb jälgida ja ravida siiski kohapeal. Ka mitmete keerulisemate haigusjuhtude diagnostikaks ja raviks vajatakse väljaõppinud spetsialisti, lastearsti teadmisi ja oskuseid.»

Loe pikemalt Med24-st. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles