Väikelast vaevab pärilik silmavähk

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Everett ei kannata parajasti haigushoo käes, iseloomustavad nii arstid kui vanemad teda kui väga rõõmsat last.
Kui Everett ei kannata parajasti haigushoo käes, iseloomustavad nii arstid kui vanemad teda kui väga rõõmsat last. Foto: PA Real Life

Beebi, kel avastati sünnijärgselt silmavähk retinoblastoom, oli sunnitud juba 16 päeva vanuselt alustama keemiaraviga. Praeguseks on väike Everett Pepin peaaegu kuuekuune ning tal diagnoositi haigus, mille tema ema kord juba seljatanud on.

Seni on Everetti ravi olnud edukas ning kasvaja aina väheneb, kuid suure tõenäosusega vajab ta veel pikaaegset ravi, vahendab Daily Mail. Juba enne rasestumist hoiatati tema ema Lizette’t, et 50-protsendilise tõenäosusega on ka pojal võimalus vähi tekkeks.

Lizette lootis, et lapsega on siiski kõik korras, kuid oli selleks diagnoosiks valmis. «Mul endal arenes sama haigus välja kuuekuuselt ning ma suutsin selle seljatada. Loodan, et saan pojale olla toeks ja eeskujuks,» avaldas ta.

Vaatamata regulaarsetele skaneerimistele raseduse ajal, ei tuvastatud Everettil haigust enne tema sündi. Kui ta sai kahenädalaseks, tehti talle silmauuring ning avastati mõlemas silmas kasvaja. Kohe järgmisel päeval alustati tema raviga.

Järgneva viie kuu jooksul läbis Everett viis tsüklit keemiaravi Philadelphia lastehaiglas. Kuna Everetti immuunsüsteem oli selle tõttu väga nõrk, keelati tema ülerahvastatud kohtadesse viimine. Vanemate jaoks oli väga raske raviga emotsionaalselt toime tulla.

«Ta oli valudes ega söönud, vahel ainuüksi oksendas. Ta kannatas nii rängalt ning me ei saanud temalt küsida, mis valesti on,» kirjeldas Lizette. Küll aga on poisslaps tugev ning tema vähk on täiesti ravitav, mistõttu on nii lapsevanemate kui ka arstide lootused kõrgele seatud.

Retinoblastoom arenebki enamasti välja lastel enne viiendat eluaastat, saades alguse silma võrkkestast. Vähk saab alguse RB1-geeni rikkest. Everett päris selle antud juhtumi korral oma emalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles