Lastekaitset paneb muretsema arstide kadumine maal

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastearst.
Lastearst. Foto: Caro / Scanpix

Lastekaitse liidu jaoks ei ole lastearstide kaotamine maakonnakeskustest põhjendatud. Arstide kadumine võib tähendada suuresti senist ravikvaliteedi langust.

Lastekaitse liit leiab, et lastearstide ehk pediaatrite kaotamine maakonnakeskustest ei ole põhjendatud ning praeguse hästi töötava pediaatrisüsteemi kaotamisega võidakse ohtu seada laste heaolu ning piirata vajaliku erialase abi kättesaadavust. 

Lastekaitse liit avaldas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile saadetud kirjas muret maakondliku lastearstiteenuse kaotamise üle.

«Pediaatrilise abi ööpäevaringse kättesaadavuse kaotamine seab hädaohtu lapsed, kes haigestuvad sageli just õhtu- või öötundidel,» põhjendas muret lastekaitse liidu vanematekogu liige Ene Tomberg.

Tombergi sõnul on riik tänu günekoloogide ja lastearstide tublile tööle tõusnud imikusuremuse madalate näitajate poolest kogu maailmas esikohale ning lisas, et praeguse toimiva pediaatrüsisteemi kaotamine võib vastupidiselt laste heaolu hoopis ohtu seada ja piirata ühtlasi vajaliku erialase abi kättesaadavust.

Pediaatrilist statsionaarset ravi osutatakse juba praegu maakonnahaiglate siseosakondades. Vajadusel on pediaater maakonnas väljakutsutav ka raskes seisundis lapse hospitaliseerimisel ööpäevaringselt.

Tomberg sõnab, et mitmete keerulisemate haigusjuhtude diagnostikaks ja raviks vajatakse väljaõppinud spetsialisti ehk lastearsti teadmisi ja oskuseid.

Lastearstide kulu haigekassale on 1 037 miljonit eurot. Lapsed moodustavad meie elanikkonnast 20,5 protsenti. Näiliselt suur kulu moodustab 2016. aasta tervishoiuteenuste kulust vaid 0,139 protsenti. 

«Kas seda on tõesti nii palju, et kaotada tulevikus siiani hästi töötav pediaatriasüsteem, seada ohtu laste heaolu ja piirata vajaliku erialase abi kättesadavust vajadusel,» on Tomberg veendunud, et laste tervise pealt ei tohiks mööndusi teha. 

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõuniku Anne Taali sõnul ei tohi täna hästi toimivaid lahendusi lõhkuda.

«Kaasame selle aasta teises pooles kindlasti kõiki asjakohaseid osapooli, sh haiglaid ja erialaühendusi, et arutada maakonnatasemel pediaatrilise abi korraldust ja sõnastada ootused tulevikuks. Peame pediaatrilise (nagu ka muu) eriarstiabi korraldamisel mõistlikuks läheneda igale maakonnale ja haiglale eraldi ning sisuliselt. Lisaks jagame lastearstide seisukohta, et sünnitusabi osutamise korral peab lastearsti olema võimalik vajadusel kaasata ka väljaspool tavapärast tööaega,»lisas Taal.

Sotsiaalministeeriumi sõnul peab olema lastele maakonna tasandil tagatav arsti- ja õendusabi turvalisust pakkuv nii neile kui nende vanematele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles