Uus ravim võib päästa väga enneaegsete laste elu (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga enneaegselt sündinud lapsi ohustavad kõige rohkem kopsuhaigused ja aju verejooks.
Väga enneaegselt sündinud lapsi ohustavad kõige rohkem kopsuhaigused ja aju verejooks. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Rootsis asuva Göteborgi ülikooli teadlaste uuring näitab, et insuliini sarnasel valgul põhinev ravim võib päästa paljud väga enneaegsed lapsed aju verejooksust ja raskest kopsuhaigusest.

Göteburgi teadlased uurisid 121 väga enneaegselt, 23.–27. rasedusnädalal sündinud last, kirjutab forkning.se. Osale neist beebidest anti valku IGF-1/GFBP-3, samas kui teisi raviti tavapärasemate meetoditega. Selgus, et see insuliini sarnane valk vähendab raske kopsuhaiguse ja ajuverejooksu ligikaudu poole võrra. Ravimit anti lastele kuni 30-kuuseks saamiseni.

Õigeaegselt sündivad lapsed saavad emakast palju eluks vajalikke aineid, millest enneaegselt sündinud lapsed liiga vara ilma jäävad. Üks neist on ka valk IGF-I. Uue ravi eesmärk on tõsta selle valgu tase enneaegselt sündinud laste kehas samale tasemele kui sama vanade emakas viibivate laste kehas. Nii võib olla võimalik vältida aju verejooksu ja raskeid kopsuhaigusi, mis ohustavad väga enneaegseid lapsi kõige enam.

Ravi abil vähenes väga enneaegselt sündinud lastel kopsuhaiguste esinemise sagedus keskmiselt üle 50 protsendi, kusjuures neil lastel, kelle kehas jäi IGF-I tase soovituslikku vahemikku, esines neid haigusi 90 protsenti vähem. Raske ajuverejooksu esinemissagedus vähenes keskmiselt 44 protsenti ja lastel, kelle veres jäi IGF-I tase soovituslikku vahemikku, üle 60 protsendi.

Varem ei ole ükski ravim nii hästi enneaegse sünniga kaasnevate tüsistuste vastu aidanud. Kui tulemused jäävad ka edaspidiste uuringute käigus sama heaks, siis võib see Göteburgi ülikooli Sahlgrenska akadeemia professori ja silmaarsti Ann Hellströmi sõnul tähendada, et avastatud on täiesti uus meetod väga enneaegselt sündinud laste aitamiseks. Uurimistöö järgmise etapiga soovivad teadlased algust teha järgmise aasta alguses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles