Kas basseinis kontaktläätsesid kanda on ohutu?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basseini minnes peaks silmi ujumisprillidega kaitsma.
Basseini minnes peaks silmi ujumisprillidega kaitsma. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi esmapilgul ei pruugi midagi imelikku tunduda selles, kui inimene basseini ujuma minnes kontaktläätsed silma jätab, kaasnevad tegelikult selle teguviisiga mitmed riskid.

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (Food and Drug Administration, FDA) soovitab enne igasugusesse vette minekut kontaktläätsed silmast ära võtta, kirjutab Fox News. Kuna kontaktläätsed on poorsed, on neil omadus imada endasse kõikvõimalikke vees leiduvaid baktereid ja kemikaale, mis võib põhjustada nakkusi, ärritust ja isegi nägemist ohustavaid kahjustusi.

Kuigi ujumisbasseinis ei ole nii palju mikroorganisme kui looduslikes veekogudes ja tiikides, on kontaktläätsed silma jätnud inimesel siiski tavalisest suurem oht saad sealt mõni nakkus. Kokkupuutel veega võivad aga kontaktläätsed ka kokku tõmbuda ja basseini bakterite eest kaitsev kloor võib silmi tugevalt ärritada.

Selle vastu võivad aidata ühepäevased läätsed, mis tuleks pärast ühte kasutuskorda ära visata, kuid ka sel juhul peaks silmade kaitsmeks kandma ujumisprille. Kui vesi siiski silma sattub, tuleks läätsed võimalikult ruttu silmast ära võtta ja desinfitseerida.  

Kui pärast vee silma sattumist muutuvad silmad punaseks, on ärritunud, valulikud või valguse suhtes tundlikud, siis tuleks kohe arstiga ühendust võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles