Päikese vältimine on sama ohtlik kui suitsetamine (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesekreem kaitseb küll nahka, kuid ei vähenda vähiriski.
Päikesekreem kaitseb küll nahka, kuid ei vähenda vähiriski. Foto: Tim Hall/picture alliance/moodboard/Scanpix

Rootsis tehtud uuringust selgub, et päikese vältimine võib inimese elu oluliselt lühendada.

Kuigi oleme harjunud kuulma, et päikese vältimine aitab vähendada nahavähi riski, näitab hiljuti ajakirjas Journal of Internal Medicine ilmunud uuring, et hoopis päikese käest hoidumine võib tervise tõsiselt ohtu seada.

Teadlased analüüsisid üle 30 000 rootslase kohta veidi üle 20 aasta jooksul kogutud teavet. Nende andmete hulka kuulusid ka perekonnaseis, alkoholi ja tubaka tarbimine ning haigused. Peale selle uuriti ka, kui sageli ja kuidas need inimesed päevitasid.  

Uuring näitas, et inimesed, kes ei suitseta ja päikest ei võta, elavad ligikaudu sama kaua, kui need, kes suitsetavad ja päevitavad. Sellest järeldavad uuringu autorid, et suitsetamine ohustab elu umbes sama palju kui päevitamisest loobumine.

Uuringust selgus ka, et päikesest hoidumine kahekordistab südame ja veresoonkonna haiguste ning insuldi riski. Pidevalt vilusse hoidvad inimesed kannatavad ka tunduvalt sagedamini diabeedi, polüskleroosi ja kopsuhaiguste all. Lisaks oletavad teadlased, et UV-kiirgus võib alandada vererõhku. Naistel, kes sageli päikest võtsid, kasvas küll nahavähi risk, kuid nende keskmine eluiga oli kahe aasta võrra pikem. See näitab, et päevitamine tugevdab organismi ja pikendab eluiga.

Seejuures tuleks siiski tähele panna, et heleda, päikese suhtes tundlikuma nahaga inimestel on tervise parandamiseks vaja vähem päikest kui tumedama nahaga inimestel. Päikesekreemist siinkohal kasu olla ei pruugi, sest ei ole olemas ühtegi uuringut, mis tõestaks, et päikesekreemi kasutamine vähendab oluliselt melanoomi tekkimise riski.

Seevastu näitab üks Rootsis tehtud teadustöö, et päikesekreemi kasutajatel kahekordistus nahavähki haigestumise risk. Arvatakse, et seda põhjustab liiga pikk päikese käes viibimise aeg, sest 80 protsenti rootslastest arvab sealse kiirguskaitse ameti (Strålskyddsmyndigheten) andmetel, et pärast päikesekreemi kasutamist päikese käes viibimine ohtlik ei ole.

Teadlased soovitavad mõtteviisi muuta ja viibida päikese käes just nii kaua, kui see tervisele veel head teeb. Päikesekreemi kasutades võiks päikest võtta sama kaua, kui seda saaks nahka kahjustamata teha ka kreemi kasutamata. Pärast seda peaks minema vilusse või riided selga panema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles