Teadlased purustasid ülekaalulisusega seotud müüdi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalu põhjuseid peituvad nii geenides kui elustiilis.
Ülekaalu põhjuseid peituvad nii geenides kui elustiilis. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi see ei pruugigi tunduda kuigi üllatavana, on siiski hirmutav teada, et ülekaalulisus võib elu koguni kümne aasta võrra lühendada.

Hiljuti teadusajakirjas The Lancet avaldatud uuring näitab, et ülekaalulisus mõjutab märgatavalt eluiga, vahendab Deutsche Welle. Suurbritannia teadlased uurisid 1970.–2015. aastal kogutud ligikaudu 3,9 miljoni inimese andmeid. Selgus, et üksnes iga teine inimene, kelle kehamassi indeks on üle 40, elab üle 70 aasta.

Uurimistöö ühe autori, Cambridge’i ülikooli teadlase Emanuele Di Angelantonio sõnul elavad mõõdukalt ülekaalulised inimesed (kehamassiindeks 35–39,9) keskmiselt kolm aastat vähem kui nende normaalkaalus eakaaslased. Keskmiselt röövib ülekaal teadlaste hinnangul ühe eluaasta.

Teine töö autor, Oxfordi ülikooli teadlane Richard Peto lisas, et ülekaalulisus on meestele palju ohtlikum kui naistele. Tema sõnul on ülekaalulistel meestel risk enneaegselt surra ligikaudu kolm korda suurem kui naistel. Üks oluline põhjus on tõsiasi, et ülekaalulistel meestel on sama kehamassiindeksi korral naistest suurem tõenäosus haigestuda diabeeti.

Briti teadlaste uuring on seni kõige mahukam ülekaalulisuse ja eluea vahelisi seoseid kajastav uurimistöö. Selle autorid tõestasid ühemõtteliselt, et hiljuti teadusmaailmas laineid löönud väide, nagu kehakaal eluiga ei mõjutaks, on müüt, millesse uskuda ei tasu.

Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul on terves maailmas rasvunud 600 miljonit inimest ja peale nende veel ülekaalulised ligikaudu 1,3 miljardit inimest. Euroopas on 20 protsenti täiskasvanutest ülekaalulised, samas kui Põhja-Ameerikas on see näitaja 31 protsenti.

Selle aasta alguses teatas maailma terviseorganisatsioon, et ka laste ülekaalulisus levib ohtlikult kiiresti. Eestis on haigekassa andmetel ülekaaluline ligikaudu iga kümnes laps ja tervise arengu instituudi hiljutisest uuringust selgub ka, et üle 90 protsendi Eesti väikelastest sööb liiga palju magusat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles