Kaheksa nippi stressi vältimiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stressi vältimiseks võib kasu olla väikestest nippidest.
Stressi vältimiseks võib kasu olla väikestest nippidest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Selleks, et iga päev õnnelik, on vahel tarvis vaid väikeseid muudatusi, mille tegemine ei pruugi olla sugugi nii raske, kui esmapilgul näib.

Abi võib olla järgmistest võtetest, kirjutab ajakiri Bild der Frau.

1. Mediteeri šokolaadi söömise asemel

Kui tükike šokolaadi keelel sulab, siis on tunne küll hea, kuid tavaliselt rikub selle naudingu süütunne, mis ütleb, et magusa söömine tõstab kehakaalu. Seepärast võiks magusa söömise asemel hoopis mediteerida. Aseta üks käelaba rinnakorvi ülemisele osale ja hinga sügavalt sisse. Välja hingates sosista «laa, laa, laa…». Hinga seejärel taas loomulikult, igasuguse sunnita sisse ja korda tegevust nii kaua, kuni tunned, et oled lõdvestunud.

2. Räägi inimestega

Inimesed suhtlevad üksteisega üha rohkem kirja teel, olgu suhtlusvahendiks lühisõnumid, e-kirjad või sotsiaalmeedia. Nii asendab arvutiekraani või telefoni vaatamine üha sagedamini sõprade ja lähedastega veedetud hetki. Pea meeles, et sõbraga koos südamest naerda on palju toredam, kui omaette arvuti taga naeru pugistada ja ka ebameeldivaid sõnumeid edastades saab inimeste palju paremini trööstida temaga isiklikult rääkides. Sõnum tekstiga «vabandust, ma jätan su maha» ei ole kohane. Räägi inimestega silmast silma ja kui see ei ole kuidagi võimalik, siis vähemalt helista neile tähtsaid sõnumeid edastades.

3. Ärka hommikul muusikaga

Äratuskell äratab küll hommikul õigel ajal, kuid ebameeldiv plärin võib tuju terveks päevaks rikkuda. Seepärast tasuks äratavaks tooniks valida midagi meeldivat, näiteks mõni hea laul.

4. Kirevad värvid teevad rõõmsaks

Kuigi musta värvi riided võivad näidata meid saledamana, ei aita need just kuigivõrd meeleolu parandada. Seetõttu võiks riiete valimisel mustale värvitoonile eelistada näiteks enesekindlust andvat punast või teisi kirevaid toone. Nii on riidekapp sama kirev kui peaks olema elu.

5. Eelista raamatuid

Pärast kurnavat tööpäeva televiisori ees diivanil vedelemine võib tunduda küll lõõgastavana, kuid närve puhata see tegevus tavaliselt ei võimalda. Telekavas olevad filmid on sageli kõike muud kui lõõgastava sisuga, Loe parem head ja positiivse sisuga raamatut.

6. Õiendamine on parem kui viha pidamine

Kui soovid tüli vältida, siis võib vaikime tunduda parima võttena, kuid paraku ei unune pahameel, mida tunneme partneri korratuse, ringi lendavate sokkide või laiskade kolleegide pärast. Räägi pahameele tekitajaga probleemist ja püüa leida lahendus, nii et ebameeldiv vahejuhtum ei rikuks tervet päeva.

7. Tunne rõõmu väikestest edusammudest

Kuigi paljud inimesed unistavad ülemuseks saamisest, igavese armastuse leidmisest või maja ostmisest, ei tohi neid suuremaid eesmärke taga ajades unustada rõõmustada väiksemate positiivsete asjade üle. Sea endale väiksemaid eesmärke, mis on võimalik saavutada 24 tunni jooksul. Selleks võib olla näiteks ülemusele parandusettepaneku tegemine, kohvist ja saiakesest loobumine või partneriga käest kinni jalutama minek. Kui eesmärk õnnestus saavutada, siis tunne sellest ka rõõmu.

8. Ära lükka ebameeldivaid asju edasi

Tähtajad tekitavad stressi, kuid sageli oleme selles ise süüdi, sest paljud inimesed kalduvad ebameeldivaid ja ajamahukaid asju viimase hetkeni edasi lükkama. Selle vastu aitab väike nipp. Märgi olulised ja ajamahukad tööd kalendrisse ja alustage nende tegemisega kaks nädalat enne tähtaega. Nii jõuad tööd jupphaaval ja liigse pingutuseta õigeks ajaks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles