Riik, mille elanikel esineb kõige rohkem nahavähki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine päevitamas. Pilt on illustratiivne.
Naine päevitamas. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media / Scanpix

Kõige suurem oht nahavähi tekkeks on Uus-Meremaa elanikel, kõige suurem melanoomist põhjustatud surmajuhtude arv aga Nigeeria elanike seas.

Melanoomi esinemissagedust mõjutavad nii geograafilised kui ka sotsiaalmajanduslikud faktorid, selgub Derma.plus läbiviidud rahvusvahelisest nahavähi uuringust, kirjutab Med24.

Uuringu ühe osana arvutati välja nahavähi tundlikkuse indeks. Selleks analüüsiti erinevates riikides UV-faktorit, elanike keskmist nahatooni ja vähijuhtude arvu. Nii määrati, kus on geograafiliselt kõige suurem oht nahavähi tekkeks. 

Tundlikkuse indeksi tulemused näitasid, et kõige suurem tõenäosus melanoomi tekkeks on Uus-Meremaal, kellele järgnesid Austraalia, Šveits, Rootsi ja Norra. Eesti oli tabelis 22. kohal. Antud uuringu kohaselt esineb nahavähijuhte kõige vähem Bangladeshis.

Uuringust järeldati, et riikides, kus on kõrge UV-kiirgus ja heleda nahatooniga inimesed, esineb rohkem nahavähijuhte.

Uuringu teise osana vaadati sotsiaalmajanduslikku ravi indeksit. Selleks võrreldi melanoomi surmajuhtudega riikide kulutusi tervishoiule, ravi kättesaadavust ja inimeste sissetulekut. 

Sotsiaalmajanduse ravi indeks tõi välja, et Uus-Meremaal ja Austraalias, kus esineb kõige rohkem melanoomijuhte, on suremus kõige väiksem (Uus-Meremaal 15%, Austraalias 13%). Seda tänu suurele tervishoiu eelarvele ja ühiskonna elukvaliteedi võrdsusele. 

Kõige enam melanoomist tingitud surmajuhte on aga Nigeerias (67%), seda sealse ühiskondliku ebavõrdsuse ja madalate tervishoiukulutuste tõttu. 

Kõrge suremus elanike kohta on ka Pakistanis (63%), Hiinas (63%) ja Bangladeshis (62%). Eestis on see näitaja 34 protsenti.

Parim ravi kättesaadavus on Rootsis, Šveitsis ja Itaalias. Eesti on ravi kättesaadavuse tabelis 33. kohal. 

Loe artiklit ka Med24.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles