Nahavähk võib rohkem ohustada mehi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitada ei soovitata keskpäeval.
Päevitada ei soovitata keskpäeval. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi on meestel kõrgem risk melanoomi tekkeks kui naistel ning teadlaste sõnul saab seda osaliselt seletada geneetikaga.  

Hispaania teadlased uurisid seoseid suurenenud nahavähi riskide ja geenide vahel, kirjutab newsmax.com

Nahavähi teket mõjutavad nii geneetilised kui ka keskkonnast tulenevad tegurid, näiteks päike. Heleda naha, punaste või heledate juuste ja heleda silmavärviga inimestel on 20-30 korda kõrgem risk nahavähiks kui tumedama naha ja juustega inimestel, kes päevituvad lihtsamini.  

Uuringus osales 1057 inimest, neist 52% oli melanoom. Teadustöös keskenduti 348 geneetilisele variatsioonile. Selgus, et meeste naha pigmentatsioon oli heledam kui naistel ning seega mõjus ultraviolettkiirgus neile halvemini. 

Varasemad uuringud on näidanud, et naiste suguhormoonid soodustavad melaniini tootmist. Melaniin on pigment, mis kaitseb nahka päikese eest. Selle uuringu kaasautor Bárbara Hernando rääkis, et naissuguhormoon östrogeen võib olla põhjus, miks naistel on tumedam nahatoon.

Teadustöö kokkuvõte avaldati ajakirjas Biology of Sex Differences, sellega saab tutvuda siin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles