Amet hoiatab isehakanud hambavalgendajate eest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste tervist ei tohiks usaldada isehakanud valgendajate kätte.
Hammaste tervist ei tohiks usaldada isehakanud valgendajate kätte. Foto: Panther Media/Scanpix

Terviseamet hoiatab, et enne hammaste valgenduse kasuks otsustamist tuleks arvestada, et tegemist on iluprotseduuriga, millega võivad kaasneda terviseriskid.

Ainult arst oskab hinnata sinu hammaste seisukorda, võimalikke vastunäidustusi ja anda nõu protseduurijärgsete tüsistuste korral, kirjutab terviseamet oma kodulehel.

Mida endast kujutab hambavalgendamine

Tänapäeval kasutatakse hammaste valgendamiseks erinevate valgendustehnikate korral ühte ja sama põhimõtet. Valgendavat toimet omab valgendav geel koos mitmete lisakomponentidega. Lisategurid nagu näiteks valgus (diood/halogeen valguslambid, laserid, nn. plasmavalgus jne.) on tootjapoolsetest eripäradest tingituna vajalikud valgendusprotsessi käivitamiseks ja/või kiirendamiseks.

Enamlevinud valgendamiseks kasutatav põhiaine on vesinikperoksiid. See on söövitava toimega aine, mis võib kahjustada suuõõne limaskesta, põhjustada põletust ning hambaemaili hõrenemist.

Kosmeetikatooteid, mis on ette nähtud hammaste valgendamiseks või pleegitamiseks ja mis sisaldavad vesinikperoksiidi või millest vabaneb vesinikperoksiidi vahemikus > 0,1% ≤ 6%, on lubatud müüa üksnes hambaarstidele. Üle 6% sisalduva või vabaneva vesinikperoksiidi kontsentratsiooniga hambavalgendustoodete kasutamine ja müük on keelatud.

Alla 0,1% kontsentratsiooniga hambavalgendusgeelid kuuluvad tavakosmeetika hulka.

Protseduuri käik

Hambavalgenduse esmaprotseduuri peaks tegema kindlasti hambaarsti juures, kes otsustab, kas hambavalgendamine on näidustatud või mitte. Olenevalt suuõõne ja hammaste seisundist, valib arst sobiva hambavalgendustoote ja teeb esimese hambavalgendusprotseduuri. Juhul, kui vastunäidustused puuduvad, annab hambaarst edasi vajalikud soovitused toote kasutamise sageduse ja kestvuse kohta hambavalgendustoote iseseisvaks kasutamiseks kodustes tingimustes. Hammaste valgendamist ei tehta noorematele kui 18-aastastele.  

Vastunäidustused hambavalgendusprotseduuri läbiviimiseks:

  • Suuõõne limaskesta kahjustused või haigused
  • Igemete haigused
  • Hammaste kaaries (kaaries kulgeb sageli varjatult)
  • Paljastunud juurepind/dentiin
  • Lekkivad hambatäidised

Hambavalgendustoodete kasutamise võimalikud kõrvaltoimed:

  • Igemete keemilised põletused või ärritus
  • Hammaste tundlikuks muutmine kuuma ja külma suhtes
  • Tundlikkusest põhjustatud valu
  • Ülepleegitamine
  • Hambaemaili morfoloogiline muutus (emaili vagude struktuuri muutus ja sügavuse suurenemine, mis tõstab madala molekulmassiga ainete tungimist läbi emaili).

Soovitused kliendile:

  • Hammaste valgendamise sooviga pöördu hambaarsti poole, kes oskab anda nõu ja hinnata protseduuri sobivust.
  • Enne protseduuri tellimist tutvu protseduuri iseloomu ning käiguga. Küsi infot ohtude, võimalike tüsistuste ning kasutatava toote toimeaine kohta.
  • Kodustes tingimustes võib teha hammaste valgendamist ainult hambaarsti poolt soovitatud ja iseseisvaks kasutamiseks ettenähtud toodetega või poest ostetud hambavalgendusgeelidega, mille vesinikperoksiidi kontsentratsioon on väiksem kui 0,1%.
  • Osutatava teenuse kvaliteedi suhtes tekkinud kahtluste korral on alati õigus jätta teenus ostmata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles