Enesehinnangu tõstmine püsivat edu ei garanteeri

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesehinnangu tõstmine ei pruugi edukust suurendada.
Enesehinnangu tõstmine ei pruugi edukust suurendada. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased pole suutnud tänini tõestada, et enesehinnangu suurendamisele suunatud sekkumised suudavad tõsta enesehinnangut püsivalt ning toovad kaasa edu koolis või muudes valdkondades.

Tartu ülikooli psühholoogiamagister Kerttu Mäger uuris oma lõputöös seda, mis teeb enesehinnangu kasulikuks ning mis kahjulikuks, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Paljud inimesed kipuvad end ka üle hindama, näiteks erinevate uurimuste andmetel kuni 90 protsenti autojuhtidest peab end keskmisest paremaks juhiks, kuigi statistiliselt ei ole see kuidagi võimalik.

Mäger tõdes kokkuvõttes, et energia tuleks suunata lõputu võistlemise ja saavutamise läbi enesehinnangu tõstmise asemel hoopis enesesõbralikkuse arendamisele. Enesesõbralikkus tähendab enese kohtlemist sõbralikult, humaanselt, ärksameelselt (inglise keeles: mindfulness) ning seda ka rasketel hetkedel.

Loe magistritöö, enesekindluse ja enesesõbralikkuse kohta pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles