Silmaarst: isegi väga head läätsed ei ole ohutud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui näögemisega tekkivad probleemid, siis võiks esimene valik olla prillid.
Kui näögemisega tekkivad probleemid, siis võiks esimene valik olla prillid. Foto: john rowley/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi läätsed võivad tunduda prillides mugavamad, on prillide kandmine Ida-Tallinna keskhaigla silmaarsti Ülle Sadu sõnul silmadele parem, sest iga läätsekandja silma sarvkesta eespinnal on hapnikuvaegusest tingitud mikrodefektid.

Kui nägemiseks on tarvis abi, siis võiks kõigepealt alustada prillide kandmisega, kirjutab Terviseuudis. Kui see muutub ebamugavaks võiks kasutusele võtta läätsed ja alles viimases hädas teha silmaoperatsiooni, soovitab Sadu. Läätsede kandmisega kaasneb tema sõnul oht, et neid hoitakse liiga kaua silmas. Nii võib tekkida silma sarvkesta seesmise kihi ehk endoteeli kahjustus, mis ei taastu ja võib saada probleemiks hilisemas eas.

Läätsede kandmist võib takistada silma kuivus, mis laseroperatsiooniga sugugi ära ei kao, vaid hoopis süveneb. Seevastu prillide kandmine võib pakkuda murele leevendust. Silmade kuivuse vastu aitavad silmatilgad.

Peale selle võib allergilist reaktsiooni tekitada lahus, milles läätsesid hoitakse. Selle vastu aitab ühepäevaste läätsede kandmine, mis võimaldab lahuseta hakkama saada.

Läätsekandjad peaksid kinni pidama ka järgmistest reeglitest:

  1. Üle kaheksa tunni päevas ei tohiks läätse kanda ja nädalas peaks olema üks läätsevaba päev.
  2. Läätsede käsitlemisel jälgida käte hügieeni.
  3. Läätsesid ei tohi kanda kauem kui säilivustähtaeg ette näeb. Kuuajalist läätse võib kasutada vaid üks kuu isegi siis, kui selle aja sees esines kandmises pikem paus. Peale säilivusaja lõppu suureneb oluliselt silma sarvkesta põletiku risk.
  4. Lääts peaks olema võimalikult suure hapniku läbilaskvusega – seda saab prillipoest täpsemalt uurida.
  5. Külmetuse ajal läätsesid kanda ei tasu ja kindlasti tuleks nende kandmist vältida siis, kui silmad punetavad, sest põletikulisele silmale ei tohi läätse panna. See võib lõppeda püsiva nägemise kahjustusega.
  6. Läätsekandjal peaksid alati igaks juhuks ka prillid olemas olema.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles