Arstide soovitused: kuidas kuuma ilmaga seotud ohte vältida

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui palava ilmaga läheb enesetunne halvaks, siis peaks otsest päikesevalgust vältima.
Kui palava ilmaga läheb enesetunne halvaks, siis peaks otsest päikesevalgust vältima. Foto: David Goldman/AP/Scanpix

Kui paljud meid naudivad suurepärase suveilmaga rannamõnusid, siis näiteks südamepuudulikkusega inimestele võib palavus tähendada tõsiseid tervisehädasid, mille vältimiseks on kasu järgmistest nippidest.

Kehatemperatuur hoitakse organismis väga kindlas vahemikus, see on 36,5–37,0 °C, selgitasid Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arstid. Selle temperatuuri hoidmise üks peamisi meetodeid on nahaaluste veresoonte laienemine ja kitsenemine, mis toimub alateadlikult. Kuuma ilmaga laienevad nahaalused veresooned eesmärgiga anda kehast rohkem soojust ära.

Meedikute sõnul on see hea, kuni inimene on terve. Paraku nõuab selliste suurema diameetriga veresoonte pidev verega täitmine südamelt rohkem tööd. Kui inimese süda on haige, siis tema niigi piiratud võimega südant kurnatakse täiendavalt ja inimene tunneb ennast halvasti.

Selleks, et ka palava ilmaga oleks enesetunne hea, võiks arstide sõnul abi olla järgmistest nippidest:

  1. Liigu jahedates ruumides.
  2. Väldi otsest päikesekiirgust.
  3. Piira füüsilist tegevust. (Ära mine näiteks keskpäeval lõõskava päikese alla trenni või rasket füüsilist tööd tegema!)
  4. Tarbi tavapärasest enam vett. Ära oota enne vee joomist, kuni tekkib janu, vaid joo regulaarselt, nii et kogu aeg oleks hea olla.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles