Kohvikud kardavad suitsetavatest klientidest ilma jääda (5)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine võib kahjustada ka lähedaste tervist.
Suitsetamine võib kahjustada ka lähedaste tervist. Foto: Panhter Media

Kuigi tervise arengu instituut (TAI) kutsus hiljuti üles kohvikuid piirama oma välisterrassil suitsetamist, leiavad ettevõtjad, et sel juhul suitsetatakse mujal ja nii võib klientidest ilma jääda. 

TAI kommunikatsioonijuht Maris Jakobsoni sõnul saadeti laiali ligi 2000 kohvikule ja restoranile üleskutse aidata laualrääkijate abil kaasa suitsuvabade keskkondade tekkele – esimene lauarääkija juhib klientide tähelepanu passiivse suitsetamise riskidele ja teine palub õue või terrassi alal suitsetamisest üldse loobuda, kirjutab Pealinn.

Jakobsoni sõnul TAI ei tea, kui palju ettevõtteid aktsiooni toetab, sest firmadel pole kohustust saadetud teavituskirjale vastata. Praeguseks on vastanud vähesed, kes on TAI-le abi eest tänulikud olnud. 

Väliterrassil suitsetamise keelamine on ärile kahjulik

Tallinna vanalinnas asuva kohviku Albion juhataja Lana Pavlova pole nõus sellega, et inimestele tuleks kohviku väliterrassidel suitsetamine ära keelata.

«Inimesed on alati suitsetanud ja jäävadki suitsetama. Pigem tehku nad siis oma suitsu kohviku väliterrassil, kui et lähevad seda kuhugi nurga taha tegema ja seal kõike reostavad,» arvas Pavlova.

Pavlova tõdes, et klientidele väliterrassil suitsetamise keelamine tooks kindlasti kaasa ka klientuuri vähenemise ja see oleks majanduslikult kahjulik ka ettevõttele.

«Meie püüame leida keskteed ja meil on olemas kaks terrassi – üks suitsetajatele ja teine mittesuitsetajatele ning terrassi valime vastavalt tuule suunale, et võimalikult palju vähendada suitsu levikut,» pakkus ühe võimaliku lahenduse välja kohviku Albion juhataja Pavlova.

Ta leidis, et lisaks ettevõtjatele jääb sellise otsuse puhul riigil saamata kasum ja kõikjal hakkab lokkama mustus, kus konisid visatakse, kuhu juhtub.  

«Meie klientidest ma näen, et kuigi kohvikus suitsetajate osakaal on tasapisi paari aasta jooksul vähenenud, siiski ligi 70 protsenti meie klientidest suitsetab.»

Hella Hundi vahetusevanema Kätlin Nõmme sõnul on nende klientidel lubatud väliterrassil suitsetada ja temani pole jõudnud infot, et kedagi oleks väljas suitsetamine häirinud.

«Ma pole ise kuulnud, et keegi paluks suitsetajatel eemale minna, sest see häirib neid. Samas on paljudele väliterrass selleks kohaks, kus suitsu teha ja sinna selle mõttega tihti ka minnakse,» nendib Nõmm.

Hella Hundi vahetuse vanem Nõmm tõdeb, et ega ühegi keelu pärast tõeline suitsetaja oma suitsu tegemata jäta ja siis leitakse lihtsalt mingi muu koht.

«Ju nad siis kogunevad kohviku ette ja teevad seal oma suitsu ära, mis omakorda tähendab, et ukseesine saab sigaretikonisid täis olema ja see pole ka kena,» arvas Nõmm.  

Tallinna vanalinnas Olde Hansa terrassil suitsu ja kohvi nautiv Rootsi turist Sven  ütleb ausalt, et kui tal ei lubata enam välikohvikus suitsu teha, siis tema hakkab õues tegema nuusktubakat. «See on ju ikka lubatud ka kohvikus, ja oma kodus rõdul ei saa keegi mul suitsetamist ära keelata. Samas olen ma vastu sellistele osalistele piirangutele, kui on vaja midagi keelata, eks nad siis keelaku täielikult,» ütleb Sven.

Sven tunnistab, et suitsetajana hakkaks ta kindlasti eelistama nende kohvikute terrasse, kus lubatakse väljas suitsu teha. «Meil Rootsis on praegu välikohvikutes suitsetamine lubatud, aga lähiajal on kavas ka meil suitsetamine väliterrassidel keelata. Ühiskonnas on sellesse suhtumine 50:50,» lisas ta.

Belglased Karen ja Ian on väga selle poolt, et välikohvikutes keelustataks suitsetamine, kuigi neid isiklikult suitsetajad välikohvikutes ei häiri. 

«Samas, kui mõnel inimesel on hingamisprobleemid, siis neile võib ka kõrvaltlauast tulev suitsupilv olla probleemiks ja raskendada hingamist. Mis puutub Belgias väliterrassidel suitsetamisse, siis see pole keelatud, aga inimesed seda eriti ei tee, sest ka meil on üldine hoiak selle poole ühiskonnas, et suitsetamist peaks vähendama,» räägivad noored belglased.

Keskealine soomlanna Lisa, kes pahvib ühes Raekoja platsi välikohvikus mõnuga sigaretti, leiab, et välikohvikutes suitsetamine peaks olema igaühele siiski lubatud. «Nii hea on ju lõõgastuda ja väljas suitsu nautida. Loomulikult ma vaatan, et ma teistele näkku ei pahviks ja seni pole mul probleeme olnud. Kui nüüd Tallinnas keelatakse välikohvikutes suitsetamine ära, siis peame otsima teise koha, kus suitsu teha. Soomes on väliterassidel suitsetamine lubatud,» mainib Lisa. 

Tema kaasmaalane Päivi aga on suisa vastupidisel seisukohal. «Mind kohe väga häirib, kui keegi minu kõrval suitsu teeb, isegi väljas. Ma saan sellest siis kohutava peavalu ja seega valin ma alati hoolega, kus ma kohvitama istun,» lisab Päivi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles