Psühholoogi soovitused töötule inimesele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötus võib pakkuda võimaluse oma elus midagi muuta.
Töötus võib pakkuda võimaluse oma elus midagi muuta. Foto: Sanpix

Psühholoogi sõnul tuleb leppida töötusega kaasnevate negatiivsete emotsioonidega, kuid ei tohi lasta oma enesehinnangul langeda.


Töötute psühholoogilise abi keskuse nõustaja Viktoria Saadi soovitused:

  • Vaata töötust võimalusena oma elus midagi muuta. Mõtle, mis Sinu elus on jäänud tegemata, kuna töö tõttu polnud aega. Võib-olla just töötuna on õige aeg minna õppima või teha midagi, mida arvasid, et teed alles pensionil olles.
  • Tee endale selgeks, milline on rahaliselt Sinu reaalne olukord - kui suured on kohustused ja säästud, mis toetusi on võimalik saada, kas sugulased saavad aidata ning kaua aega saad rahaliselt hakkama ilma tööta.
  • Ära häbene oma töötust ega tõmbu inimestest eemale. Hakka kohe aktiivselt tööd otsima. Räägi tuttavatele, et oled töötu, sest enamasti leitakse tööd just tutvuste kaudu.
  • Lepi töötusega kaasnevate emotsioonidega nagu viha, hirm, lootusetus, ärevus. Need on loomulikud ja mööduvad.
  • Kui oled juba pikemat aega edutult tööd otsinud, siis mõtle, ehk oled siiamaani midagi valesti teinud, näiteks liiga kitsa eriala töökohti kaalunud. Vaata oma nõudmised töö ja enda suhtes üle, võib-olla pead neid natuke muutma.
  • Kui Sul pole endale midagi ette heita, kuid ikka ei leia tööd, siis lihtsalt kannata töötuksolemise aeg ära. Lepi sellega, et Sinu elus on raske periood. Ära unusta, et varsti läheb kergemaks.
  • Ära lase oma enesehinnangul langeda. Tuleta meelde, mida oled kunagi hästi teinud. Kui tekib uus võimalus, küll siis saad jälle hakkama.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles