Uus meetod võib aidata vältida Alzheimeri tõbe (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dementsuse märkide varajane avastamine võib aidata seda vältida.
Dementsuse märkide varajane avastamine võib aidata seda vältida. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kanada teadlased on välja töötanud meetodi, mis võib aidata arstidel Alzheimeri tõbe diagnoosida ja selle vastu võitlema hakata juba aastaid enne esimeste sümptomite avaldumist.

Kanadas asuva Waterloo ülikooli teadlaste sõnul näitavad kaks hiljutist uuringut, et uus silmade skänneerimise meetod võib anda võimaluse avastada esimesed märgid Alzheimeri tõvest juba kümneid aastaid enne mäluprobleemide ja teiste sümptomite avaldumist, vahendab Newsmax.

Uue meetodi töötas välja ja patenteeris professor Melanie Campbell, kes kasutas polariseerutud valgust, et tuvastada, kas inimese võrkkestale on ladestunud Alzheimeriga seostatavaid amüloide. Need ained blokeerivad ajurakkude vahelise suhtluse, mis põhjustabki mälukaotust ja teisi Alzheimeri tõve puhul tavalisi probleeme.

Campbelli uurimistöö võib tulevikus aidata Alzheimeri tõve ja teiste dementsuse vormide väljakujunemist ennetada ja vältida.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles