E-sigareti suitsus avastati vähki tekitavaid ühendeid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid arvatavaid vähki tekitavaid ühendeid enamikest e-sigareti vedelikest.
Teadlased avastasid arvatavaid vähki tekitavaid ühendeid enamikest e-sigareti vedelikest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Enamik inimesi ei saa vastu vaielda väitele, et e-sigaret on tervisele ohutum kui tavaline suits. Kuid uuringud on näidanud, et ka veipimine ehk e-sigareti suitsetamine on tervisele ohtlik.

Mitu uuringut on teinud kindlaks, et e-sigaret ei ole tervisele hea. Uuest uuringust selgub, et väga palju oleneb e-sigareti vanusest, tüübist ja temperatuurist. Ühtlasi avastati arvatavaid vähki tekitavaid ühendeid enamikust e-sigareti vedelikest, kirjutab Engadget.

Ameerikas asuva Lawrnce Barkeley laboratooriumi uurijate sõnul sisalduvad mürgised kemikaalid e-sigareti vedelikes. Aurustumisel eraldavad vedelikud kantserogeene.

Kuid kõik e-sigaretid on erinevad. Teadlased leidsid, et kuumutid, mis kasutasid rohkem energiat, eritasid rohkem mürgiseid kemikaale, sama tegid ka e-sigaretid, mida ei oldud regulaarselt hooldatud. Kuid see ei tähenda, et madalamal temperatuuril töötavad e-sigaretid on tervislikumad, sest kõik e-sigaretid eraldavad mürgiseid kemikaale.

Uuring ehitati üles tulevikule mõeldes, et e-sigarette valmistavad ettevõttes saaksid tulevikus valmistada järjest ohutumaid e-sigarette. Uuringut korraldanud Hugo Destaillatsi sõnul ei saa e-sigaretist rääkides kasutada sõna «tervislik». «Tavalised suitsud on ülimalt ebatervislikud,» kommenteeris ta. «E-sigaretid on lihtsalt ebatervislikud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles