Rootsi teadlased avastasid vanade antibiootikumide üllatava mõju

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutuselt võetud antibiootikumid võivad olla uutest isegi paremad.
Kasutuselt võetud antibiootikumid võivad olla uutest isegi paremad. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Rootsi teadlased usuvad, et kasutusest ära võetud vanemat tüüpi antibiootikumid võivad pakkuda lahendust nende haigustekitajate vastu, mis on muutnud uute antibiootikumide suhtes resistentseks.

Seetõttu on Rootsi teadlased asunud juba kasutusest ära võetud antibiootikume kasutama kuseteede nakkuse saanud inimeste peal, kirjutab Dagens Nyheter. See haigus on üks antibiootikumide väljakirjutamise levinumaid põhjusi, sest seda põhjustavad mitmed erinevad bakterid, millega inimese immuunsüsteem ise hakkama saada ei pruugi.

Teadlased kavatsevad vanemaid, kasutusest ära võetud antibiootikume katsetada üheteistkümnes erinevas kliinikus ja kokku 300 patsiendi peal. Uuringus osaleva Umeå ülikoolihaigla teadlase Maria Furbergi sõnul on osal vanematel antibiootikumil lisaks ühiksondlikule kasule veel üks oluline eelis – nad on sooleelustikule ohutumad. Seetõttu tekkib neid kasutavatel inimestel tõenäoliselt ka harvemini kõhulahtisust.

Ravimiettevõtetel ei ole tavaliselt huvi vanu antibiootikume veel kord testida, sest nende patendid on aegunud. Seetõttu on Rootsi rahvaterviseameti ja vanade antibiootikumide uurimise projekti juhi Charlotta Edlundi sõnul eriti oluline sellesse valdkonda panustada.

Uuringus võrreldakse omavahel kahte erinevat antibiootikumi: tavaliselt kuseteede nakkuste ravimiseks kasutatavat tsefotaksiimi ja tänapäeval vananenuks peetav temotsilliin. Uuring peaks kestma kaks kuni kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles