Naise orgasmile leiti veel üks võimalik selgitus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orgasmi ajal vallanduvad lisaks endorfiinidele ehk õnnehormoonidele ka rasestumist soodustavad hormoonid.
Orgasmi ajal vallanduvad lisaks endorfiinidele ehk õnnehormoonidele ka rasestumist soodustavad hormoonid. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kui varem on näiteks arvatud, et naiste orgasm võib tugevdada paarisuhet või olla tänapäeva inimeste jaoks ka täiesti kasutu nähtus, siis nüüd oletavad USA teadlased, et orgasm võib aidata rasestuda.

Kaugemas minevikus võis naiste orgasm stimuleerida munarakkude vallandumist ja olla seega väga oluline liigi ellujäämise seisukohalt, kirjutavad USA teadlased Mihaela Pavličev ja Günter Wagner hiljuti ajakiri Journal of Experimental Biology ilmunud artiklis. USAs Ohio osariigis asuvas Cincinnati lastehaiglas töötav Pavličev ja Yale’i ülikooli günekoloogia õppejõud Wagner uurisid naiste orgasmi evolutsiooni vaatenurgast. Selleks võrdlesid nad inimesi primaatide, kalade ja teiste loomadega.

Pavličev ja Wagner kogusid andmeid erinevate imetajate menstruaaltsükli kohta ja uurisid, mis mõjutab munarakkude küpsemist. Selgus, et seda protsessi võivad küll juhtida ka keskkonnategurid, kuid mõnel juhul piisab ka paaritumisest või isase kohalolekust. Selleks, et munarakk küpseks on aga tarvis kahe hormooni – oksütotsiini ja prolaktiini – vallandumist. Just see toimubki naiste kehas pärast orgasmi.  

Eriti olulised olid see protsess järglaste saamiseks ajal, mil naiste eellaste menstruatsioonitsükkel ei olnud veel regulaarne ja nad kohtasid meessoost liigikaaslasi harva. Kuigi tänapäeva inimesed on oma kaugetest eellastest seltsivamad ja nende menstruaaltsükkel on evolutsiooni käigus muutunud regulaarseks, võib hormoonide vallandumine teadlaste hinnangul aidata naistel rasestuda ka tänapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles