Veganid elavad kauem kui liha- ja munasööjad (12)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase liha eemaldamine menüüst vähendab suremise riski 12 protsenti.
Punase liha eemaldamine menüüst vähendab suremise riski 12 protsenti. Foto: SCANPIX

Üks Ameerikas tehtud toitumisuuring jõudis järeldusele, et veganitel on oluliselt pikem eluiga kui lihasööjatel.

Ameerika meditsiiniühingu ajakirjas ilmus kokkuvõte uuringust, mis keskendus veganitoidu- ja lihasööjate erinevustele ja selle mõjule tervisele.

Uuringu korraldasid Massachusettsi keskhaigla teadlased, kes jälgisid rohkem kui 130 000 inimese toitumisharjumusi ja tervist 30 aasta jooksul, kirjutab The Independent.

Leiti, et taimsest toidust saadud kolmeprotsendiline kalorihulga kasv vähendab suremuse riski kümme protsenti.

Kui taimsest valgust saadud kaloreid ontoidus varasemaga võrreldes  kolm protsenti rohkem, siis väheneb surmarisk kümme protsenti ja südamehaigustega seotud surmarisk 12 protsenti. Kui aga toidusedelis suurendada hoopiski loomsete valkude osakaalu kümme protsenti, siis tõuseb surmarisk kaks protsenti ja konkreetselt südamehaigustega seotud surmarisk kaheksa protsenti.

Munade vahetamine taimse valgu vastu vähendas suremuse riski 19 protsenti ja punase liha eemaldamine menüüst veel lisaks 12 protsenti.

Nagu võis aimata, on suremusrisk suurem inimeste seas, kel lisaks lihasöömisele on ka muid ebatervislikke harjumusi, nagu suitsetamine, joomine ja ülesöömine.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles