Täiuseihalus suunab genitaalioperatsioonile

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kosmeetilised operatsioonid genitaalidel sagenevad kogu maailmas, kuid tõenduspõhine info nende kohta on vähene ja need ei pruugi sugugi kaasa tuua loodetud hüvesid.

Üks põhjus, miks operatsioone ihaldatakse, on kindlasti pornograafia, mis näitab «normaalseid genitaale», mis meenutavad prepuberteetse tüdruku omi, kirjutab Terviseuudiste portaal. Lisaks on oma roll sellel, et seoses raseerimisega on välisgenitaalid muutunud nähtavamaks.

Erakliinikud pakuvad internetis laia valikut kõlavate nimedega operatsioone nagu labiaplastika, vagiina ahendamine/tihendamine, vagiina noorendamine, hüümeni rekonstruktsioon/parandamine, kliitori tõstmine/repositsioneerimine, kliitorilt liigse naha eemaldamine, G-punkti suurendamine, häbemekingu rasvaimu.

Teenusepakkujad internetis annavad mõista, et operatsioonid on rutiinsed ja täiesti ohutud. Sama mulje jätavad arstid, kes vastavad antud probleemiga seotud küsimustele foorumites. Samas patsiendid, kellele on operatsioon tehtud, on vähe informeeritud, omamata isegi ettekujutust sellest, kas ja kuidas nad tulevikus sünnitada saavad.

Teenusepakkujad rõhuvad operatsioonide juures enesehinnangu tõstmisele ja seksuaalprobleemide lahendamisele, mis enamasti ei ole seotud genitaalide välimusega, vaid psühholoogiliste ja suhteprobleemidega, mida pole võimalik kirurgiliselt ravida.

Naised, kes saavad info meediast, leiavadki, et nende genitaalid pole normaalsed. Nad eeldavad, et opereeriv kirurg teab, milline see on ja suudab selle saavutada ning  tulemus parandab naise heaolu või suhteid.

On vähe informatsiooni, mis analüüsiks operatsioonide põhjuseid, enamgi veel nende kaugtagajärgi, sealhulgas tüsistusi ja rahulolu. ACOG-i (The American College of Obstetricians and Gynecologists) seisukoht on, et teatud juhtudel on operatsioonid genitaalidel näidustatud: kongenitaalsed häired (tupe a- ja hüpoplaasia), naiste ümberlõikamise tagajärgede korrigeerimine, laabiate hüpertroofia, mis tekitab objektiivseid orgaanilisi vaevusi, krooniline vulva ärritus, mille puhul muud põhjused on välja lülitatud, androgeenide liiast tingitud võimalikud orgaanilised häired.

Muudel juhtudel taunitakse genitaalide kosmeetilist kirurgiat. Patsiente tuleb teavitada info puudulikkuse ohutuse ja tulemuslikkuse kohta ning et operatsioon võib kaasa tuua komplikatsioone: infektsioon, muutunud tundlikkus, düspareuunia, adhesioon ja armistumine.

Loe lähemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles