Indiast pärit bakterid võivad osutuda surmavaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid avastasid Indias opereeritud norralanna põiest ohtliku bakteri.
Arstid avastasid Indias opereeritud norralanna põiest ohtliku bakteri. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kui 67-aastane norralanna Lill-Karin Skaret 2010. aastal Indias autoõnnetusse sattus, siis nakatus ta ohtliku bakteriga, mida arstide hinnangul enamiku antibiootikumidega ravida ei saa.

Skaret oli 2010. aasta märtsis teel Indias Kochi sadamalinna lähedal asuvasse järveäärsesse suvilasse, kui tema auto veokiga kokku põrkas, vahendab Terviseuudised ajakirjas Bloomberg Magazine ilmunud artiklit. Naine viidi Amrita Meditsiiniinstituuti, parem jalg murtud ja tehispuusaliiges niivõrd kahjustatud, et selle asendamine nõudis 12-tunnist operatsiooni.

Kui Skaret kolm nädalat hiljem koju lubati, kuulis ta oma arstilt, et tema põiest leiti mutantbakterid, keda enamik antibiootikume tappa ei suutnud. Ilmselt oli selles süüdi India haigla saastunud kateeter. Vereringesse jõudes oleks bakterid võinud põhjustada eluohtliku nakkuse. Norralannal oli suur hirm, kuid tal vedas, sest tema keha immuunsüsteem sai bakteritest võitu.

Bakter, mille Skaret sai, on teadlaste sõnul uut tüüpi haigustekitaja, mille epitsentriks on India ja mis levib kiiremini, kaugemale ja ohtlikumal viisil kui eales varem. Selle põhjuseks on tõenäoliselt antibiootikumide kontrollimatu kasutamine, mistõttu paljude haiguste vastu antibiootikumid enam ei aita. Peaaegu kolmandiku maailma antibiootikumidest toodab India 12,4 miljardi dollarilise käibega farmaatsiatööstus.

Madala hügieenitaseme tõttu on resistentsed bakterid jõudnud ka India kanalisatsiooni ja joogivette, ohustades miljoneid inimesi ravimitele allumatute nakkustega. Antibiootikumijäägid, mille allikateks on ravimitööstus, kariloomad ja meditsiinijäätmed, on jõudnud ka vee- ja kanalisatsioonisüsteemi.

Lisaks Indiale on geneetiliselt muundunud uudseid haigustekitajaid leitud inimeste verest, uriinist ja teistest proovidest rohkem kui 40 riigis. Kui tavaliselt seostatakse uue ajastu baktereid reisimisega, siis Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Kosovos ja Lõuna-Aafrikas on neid leitud inimestelt, kes pole reisil käinud.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles