Teadlane: haigestunud töötaja kujutab endast suurt nakkusohtu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena tasub jääda koju ja end ravida.
Haigena tasub jääda koju ja end ravida. Foto: Panther Media/Scanpix

Epideemiate kulgu üksikasjalikult lahanud teadlane nendib, et haigestunud töötajate asendamisega viivitatakse sageli liiga kaua, mis seab suuremasse ohtu nii asendustöötaja kui tema lähikondlased.

«Vaistlikult on muidugi veidi loomuvastane mõelda, et haigestunud võtmepositsioonil oleva töötaja, näiteks õpetaja, arsti või õe koju saatmine võib haiguse levikut kiirendada. Ent teisipidi mõeldes, tema asendaja satub varasemast ohtlikumasse olukorda, kuna töötaja võis nakatuda tööl või nakkuse juba kolleegidele edasi anda,» selgitas USA-s asuva Santa Fe instituudi statistikaprofessor Samuel Scarpino ERR Novaatorile.

Haigestunud kooliõpetajad on tema kinnitusel sageli haiguse peamiseks vektoriks ja jõuavad viiruse kiirelt ja sageli lastele edasi anda, eriti gripihooaja alguses.

Seega tuleb kiirelt töötajale leida asendaja, kes ei kuuluks selle haiguse riskigruppi.

«Tuleb veenduda, et nad on näiteks gripi korral vaktsineeritud, haiguse juba läbi põdenud või neid kaitstakse haiguse eest mingil moel täiendavalt,» sõnas professor.

Loe lähemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles